Gorilla

De koning van de mensapen en de Afrikaanse wouden is de gorilla. Gorilla’s zijn groot! Een volwassen mannetje in het wild kan 275 kilo zwaar worden – drie tot vier keer zwaarder dan een man. Door zijn afmetingen is een zich op zijn borst slaande gorilla angstaanjagend, maar als ze met rust gelaten worden zijn deze apen vriendelijk en ongevaarlijk. Ze zijn grotendeels vegetariër en eten vruchten en bladeren, hoewel ze af en toe als tussendoortje een insect nemen. En hoewel ze een indringer al snuivend en zich op hun borst slaand wegjagen, blijven ze meestal liever op een afstandje.

Leefgebied gorilla

Ondanks het standaard-filmbeeld van een reusachtige mensaap die zich van boom naar boom slingert, zijn gorilla’s door hun gewicht slechte klimmers. Ze leven meestal op de grond en lopen op hun voeten en knokkels. Ze staan zelden rechtop. De gorilla’s die zich op de borst slaand op mensen afstormend zijn meestal grote zilverruggen. Met zo’n woede-uitbarsting beschermen ze hun vrouwtjes en jongere mannetjes. Een gorillafamilie wordt geleid door een of twee ‘zilverruggen’. Dit zijn volwassen mannetjes, die zo worden genoemd vanwege het grijze haar op hun rug. De jaloerse zilverruggen beschermen hun ‘vrouwen’ tegen de toenaderingen van andere volwassen mannetjes. Maar in de groep leven wel onvolwassen mannetjes die geen bedreiging vormen.

Gorilla’s ‘praten’ door te grommen, te schreeuwen en te boeren. Wetenschappers winnen hun vertrouwen door deze geluiden te imiteren, zich te krabben en zich op de borst te trommelen.

Ondersoorten van de gorilla

Er zijn twee soorten gorilla’s, de Oostelijke gorilla en de Westelijke gorilla. Deze twee soorten zijn weer onder te verdelen in vier ondersoorten. De Berggorilla en de Oostelijke laaglandgorilla horen bij de eerste soort en de tweede soort bestaat uit de Cross Rivergorilla en de Westelijke laaglandgorilla.

De Oostelijke gorilla kun je van elkaar onderscheiden doordat de berggorilla’s, die in Congo, Oeganda en Rwanda leven ( en waarvan sommigen beweren dat het een andere soort is) een zachtere vacht heeft dan de oostelijke laaglandgorilla. De oostelijke laaglandgorilla is ernstig bedreig en alleen nog te vinden in Congo. De westelijke laaglandgorilla is de grootste ondersoort van de westelijke gorilla en komt vooral voor in Nigeria en Kongo. De Cross Rivergorilla is zeer bedreigd. Deze ondersoort komt voor in Nigeria en Kameroen, aan de rivier Cross waar hij zijn naam aan te danken heeft.

Huidige problemen van de gorilla

Met de gorilla in het wild gaat het niet goed. Vooral de vernietiging van de leefgebieden van deze mensaap zorgt ervoor dat het voortbestaan van de gorilla wordt bedreigd. Niet alleen ontbossing zorgt voor het dalen van het aantal gorilla’s, maar ook de jacht op deze primaten is een belangrijke bedreiging. Zo eten sommige Afrikanen erg graag gorillavlees. Verder vinden er veel oorlogen plaats in het leefgebied van de gorilla.