Groene baviaan
Mantelbaviaan
Expert paginaInhoud
Mantelbaviaan (Papio hamadryas)
De mantelbaviaan leeft in de halfwoestijnen in het noordoosten van Afrika en het zuiden van de Arabische landen, vooral in droog en open bosterrein en de savannes. De oude Egyptenaren beschouwden deze bavianen als wijze en heilige dieren en domesticeerden ze; na hun dood mummificeerden ze de apen. Andere soorten bavianen leven in gelijksoortige droge gebieden die zich over een groot deel van het zuiden en oosten van Afrika uitstrekken.
Mantelbaviaan
Deze bavianensoort behoort tot de smalneusapen, ook wel; Apen van de Oude Wereld of Cercopithecidae genoemd. Die familie bevat het grootste aantal apensoorten, namelijk bijna alle apen die in Afrika en Azië voorkomen. In de Ethiopische hooglanden leven twee soorten grondbewonende apen, waaronder de mantelbaviaan. De mantelbaviaan leefde in vroegere tijden in het hele Nijldal en werd door de oude Egyptenaren vereerd. Vandaar dat de mantelbaviaan ook wel de heilige baviaan genoemd wordt. Hij werd op tempels en gedenktekens vaak afgebeeld als één van de begeleiders van Thoth, de Egyptische god van de letteren. De mantelbaviaan werd door de Egyptenaren soms gemummificeerd en in een graftombe bijgezet. Hij speelde een rol bij de verering van de zon.
De mantelbaviaan heeft lang, zilverkleurig en bruin haar, dat als een soort cape over zijn achterhoofd, schouders en rug hangt. Deze cape en de lange snuit, kenmerkend voor de echte bavianen, heeft een aantal waarnemers ertoe gebracht het dier te vergelijken met een getrimde Franse poedel. De mantelbaviaan heeft net als de groene baviaan uitstekende zwellingen op zijn achterwerk. Die zijn bij de mantelbaviaan rozerood en bij de groene baviaan grijsgroen. De mantelbavianen leven in groepen, die tot 100 stuks kunnen tellen. Dit grote gezelschap wordt om beter te kunnen jagen in kleinere groepen gesplitst, die bestaan uit één mannetje en ongeveer zes vrouwtjes. Hoe dichter het vrouwtje bij het mannetje in de buurt mag komen, hoe hoger haar status is. Veel harems wonen niet ver van elkaar af, zodat ze elkaar kunnen helpen in tijden van gevaar. De mannetjes van de verschillende harems zijn vaak broers.
Problemen van de Mantelbaviaan
De mantelbaviaan is een lage risicosoort en wordt op dit moment niet bedreigd. Echter kunnen de mantelbavianen op lokaal niveau risico lopen doordat hun leefgebied verloren gaat aan landbouw- en irrigatieprojecten. Maar op dit moment zijn er talrijke aantallen mantelbavianen te vinden in de ‘Hoorn van Afrika’. Echter heeft dit wel een keerzijde. De mantelbaviaan wordt, net zoals andere bavianensoorten zoals de groene baviaan, gezien als ongedierte. Dit zorgt ervoor dat men vrij is om met de apen te doen en laten wat ze willen, zoals vangen, jagen en zelfs doden.
Wil jij zelf deze mooie aap eens van dichtbij bewonderen? In Wildlands is deze bijzondere mantelbaviaan te zien!