Kleverige salamander (Plethodon glutinosus)

De kleverige salamander valt binnen het dierenrijk onder de orde salamanders en de klasse amfibieën. Het zijn gewervelden waar ook de zoogdieren, reptielen, vogels en vissen onder vallen. Andere soorten salamanders zijn de oxolotl, tijgersalamander, gemarmerde salamander en de vuursalamander.

Leefgebied

De kleverige salamander komt voor in het oosten van Noord-Amerika.

Kenmerken

De kleine en dunne salamanders met een kleverige zwart witte huid. Ze leven verborgen, in holtes en verstoppen zich onder stammen of stenen. ‘S nachts gaan ze op zoek naar voedsel met name als het geregend heeft. Op hun huid is een slijmerig afscheiding, vanwege bescherming tegen roofdieren. Dit slijm is niet giftig maar wel lastig te verwijderen. De kleverige salamander wordt tot 15 centimeter lang.

Huisvesting

Op land of in het water?

In een terrarium van 50 x 20 centimeter groot kunnen twee tot drie kleverige salamanders gehouden worden. Op de bodem van het terrarium kan er strooisel en aarde worden gelegd en daarnaast boomschors waar ze onder kunnen zitten. Dit soort moet in een koele en vochtige omgeving worden gehouden van maximaal 20 graden celcius.

Voedsel kleverige salamander

Wat eet een kleverige salamander?

De kleverige salamander moet twee keer per week gevoerd worden met insecten. Belangrijk is dat er ook vitamine en mineralen worden toegevoegd aan het voedsel.