Gemarmerde salamander (Ambystoma opacum)

De gemarmerde salamander wordt binnen het dierenrijk onderverdeeld naar de 'stam' chordadieren, de klasse 'amfibieën' en de 'orde' salamanders. De gemarmerde salamander leeft in het oosten van Noord-Amerika.

Kenmerken gemarmerde salamander

Op het land of in het water?

De gemarmerde salamander heeft een platte kop en is in tegenstelling tot andere salamander soorten kleiner en dikker. Het dier is ongeveer 11 centimeter lang. De mannetjes hebben witte strepen op een zwarte achtergrond en de vrouwtjes grijze strepen. De gemarmerde salamander heeft geen vliezen tussen de tenen en leeft op het land. Deze dieren planten zich ook voort op het land.

Huisvesting

De gemarmerde salamander kan in een terrarium van 30 bij 60 centimeter worden gehouden met een klein groepje. Op de bodem van het terrarium kan er strooisel worden gelegd met stukjes boomschors, waaronder ze kunnen verstoppen. De gemarmerde salamander leeft in ongeveer 20 graden celcius en kan ook tegen temperaturen in de winter tot 5 graden celcius.

Verzorging gemarmerde salamander

Houdt de gemarmerde salamander een winterslaap?

Dit soort salamander heeft dagelijks verzorging nodig van minimaal 10 minuten en van tijd tot tijd meer aandacht. Tijdens de winterslaap die twee tot drie maanden duurt is er weinig verzorging nodig. Tijdens de winterslaap is een temparatuur van 5 tot 10 graden celcius optimaal voor de gemarmerde salamander.

Voedsel

Wat eet een gemarmerde salamander?

Kleine insecten zoals krekels en regenwormen.