Axolotl (Ambystoma mexicanum)

De axolotl is een salamandersoort. Deze dieren worden binnen het dierenrijk onderverdeeld in de klassen amfibieën en de orde salamanders.

Kenmerken axolotl

Hoe lang kan een axolotl uit het water? / Kunnen Axolotls op het land?

De axolotl houdt het hele leven de ham aan de staart en pluimachtige kieuwen. De axolotl is een soort salamander die zich nooit heeft doorontwikkeld. Het is een larvale vorm salamandor. Dit soort salamander kan het het water niet uit en dus kan de axolotl niet op het land leven. Er zijn verschillen kleuren axolotl. De oorspronkelijke wildkleur is grijs of bruin met vlekjes. De axolotl kan tot 30 centimeter lang worden.

Leefgebied

In het wild komt de axolotl bijna niet meer voor. Deze dieren leven alleen nog vervuilde meren van Mexico. Als huisdieren wordt de axolotl vaak gehouden en zijn ze makkelijk voort te planten. Via veel dierenwinkels is de axolotl te verkrijgen.

Huisvesting

Hoe verzorg je een axolotl?

Zout of zoutwater?

Een axolotl kan al gehouden worden in een aquarium met zoetwater van ongeveer 60 bij 40 centimeter en is dan geschikt voor twee dieren. Uiteraard heeft een groter aquarium de voorkeur, zodat de kwaliteit van leven groter is. Op de bodem van het aquarium moeten grotere stenen gelegd worden, zodat ze bij het voeden deze niet kunnen binnenkrijgen. Het aquarium moet regelmatig ververst worden en daarnaast kan het water met een filter gezuiverd worden. Het aquarium kan aangevuld worden met waterplanten en stukken hout.

Voedsel

Wat eet een axolotl?

De axolotl moet dagelijks gevoerd en verzorgd worden. Als er onvoldoende voedsel gegeven wordt gaan de axolotls elkaars poten eraf bijten. Deze poten groeien wel weer aan. Het voedsel kan bestaan uit vis, levende insectenlarven, wormen, mager vlees. Ook kan er visvoer zoals forrelkorrels gegeven worden, zolang dit maar niet het enigste voedsel is dat de axolotl krijgt. De jonge axolotl eten watervlooien en muggenlarven van de dansmug.