Tijgersalamander (Ambystoma tigrinum)

De tijgersalamander valt binnen het dierenrijk onder de 'stam' chordadieren, 'klasse'' amfibieën, 'orde' salamanders. Andere soorten salamanders zijn de axolotl, gemarmerde salamander, kleverige salamander en vuursalamander.

Leefgebied

De tijgersalamander komt voor in Noord-Amerika.

Kenmerken tijgersalamander

Hoe ziet een tijgersalamander eruit?

De tijgersalamander is fors en heeft kleine bolle ogen. De kop is plat en de grootte kan variëren van 16 tot langer dan 35 centimeter. De tijgersalamander heeft een een rubberachtige huid en kan strepen of vlekken hebben (afhankelijk van het ondersoort). Het is een landdier en heeft geen vliezen tussen de tenen.

Huisvesting

De tijgersalamanders hebben een groot terrarium nodig van minimaal 1 vierkante meter, zodat er een groepje gehouden kan worden. Er kan zowel strooisel als boomschorsnippers op de bodem gelegd worden met een laag natuurlijk mos. Daarnaast stukken boomschors. Er moet regelmatig gesproeid worden, zodat de bodem niet uitdroogt.

Verzorging

De tijgersalamander kan goede leven in temperaturen tussen de 5 en 25 graden celcius. Hogere temperaturen dan enkele uren achter elkaar is af te raden. Tijdens de winterslaap van 2 tot 3 maanden kan de tijgersalamander het beste in een temperatuur tussen de 5 en 10 graden celcius gehouden worden.

Deze salamander heeft ongever 15 minuten per dag aandacht nodig en tijdens de winterslaap van 2 á 3 maanden is de verzorging beperkt.

Voedsel

Wat eet een tijgersalamander?

Insecten, regenwormen en naaktslakken. Aan dit voedsel moet er vitamine- en mineralensupplement worden toegevoegd. In het wild is de tijgersalamander een jager en reageert instinctief op aanwezige prooien in de omgeving.