Tijgersalamander (Ambystoma tigrinum)

De tijgersalamander valt binnen het dierenrijk onder de 'stam' chordadieren, 'klasse'' amfibieën, 'orde' salamanders. Andere soorten salamanders zijn de axolotl, gemarmerde salamander, kleverige salamander en vuursalamander.

Leefgebied

De tijgersalamander komt voor in Noord-Amerika.

Kenmerken tijgersalamander

Hoe ziet een tijgersalamander eruit?

De tijgersalamander is fors en heeft kleine bolle ogen. De kop is plat en de grootte kan variëren van 16 tot langer dan 35 centimeter. De tijgersalamander heeft een een rubberachtige huid en kan strepen of vlekken hebben (afhankelijk van het ondersoort). Het is een landdier en heeft geen vliezen tussen de tenen.

De tijgersalamander is vernoemd naar de grijsbruine tot zwarte strepen die over zijn lichaam van boven naar beneden lopen. Dit patroon wordt gevormd door een donkere ondergrond met witgrijze of witgele vlekken. Soms neigen de kleuren zelfs naar bruin en groen. Door zijn mooie tekening is het een geliefd huisdier voor in een terrarium.

Het dier is vrij groot: hij kan wel 30 tot 35 centimeter lang worden. Molsalamanders - en daarmee ook de tijgersalamander - hebben een platte kop met bolle ogen. Ze hebben een ronde, niet afgeplatte staart en stevige poten.

Er zijn fossielen gevonden uit het pleistoceen van larven die zich niet volledig tot volwassendom konden ontwikkelen, bijvoorbeeld doordat ze niet uit het water konden komen. Deze larven bleven doorgroeien waardoor ze uiteindelijk wel 40 centimeter lang konden worden! Een fascinerend fenomeen...

Tijgersalamanders leven bij voorkeur vlak onder de grond. Ze graven tunnels in de zachte bodem of gebruiken de ondergrondse gangen van andere kleine dieren. Tijdens de koelere perioden gaan tijgersalamanders in een winterrust, waarbij ze zich ingraven in de grond. 

Huisvesting

De tijgersalamanders hebben een groot terrarium nodig van minimaal 1 vierkante meter, zodat er een groepje gehouden kan worden. Er kan zowel strooisel als boomschorsnippers op de bodem gelegd worden met een laag natuurlijk mos. Daarnaast stukken boomschors. Er moet regelmatig gesproeid worden, zodat de bodem niet uitdroogt.

Verzorging

De tijgersalamander kan goede leven in temperaturen tussen de 5 en 25 graden celcius. Hogere temperaturen dan enkele uren achter elkaar is af te raden. Tijdens de winterslaap van 2 tot 3 maanden kan de tijgersalamander het beste in een temperatuur tussen de 5 en 10 graden celcius gehouden worden.

Deze salamander heeft ongever 15 minuten per dag aandacht nodig en tijdens de winterslaap van 2 á 3 maanden is de verzorging beperkt.

Kan je een tijgersalamander als huisdier houden?

Als je je goed laat informeren, het juiste soort terrarium uitkiest en de natuurlijke leefomstandigheden zorgvuldig nabootst, dan kun je tijgersalamanders zeker als huisdier houden. Salamanders staan er om bekend dat ze vrolijke, gekke bekken kunnen trekken en in combinatie met hun mooie kleuren zijn ze daardoor leuk om naar te kijken.

Houdt er wel rekening mee dat het geen dieren zijn die je kunt oppakken. Sterker nog: de olie in je huid kan je tijgersalamander zelfs aantasten en ernstig ziek maken. Andersom scheiden ze een voor ons ook ziekmakend stofje uit. De verkoper weet hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Nog iets om over na te denken: tijgersalamanders zijn nachtdieren. Overdag liggen ze weggestopt in hun holletje. Het voeren en kijken naar je tijgersalamander zal dus vooral in de latere uurtjes plaatsvinden. Niet zo gezellig dus voor jonge kinderen. Tot slot gaan de dieren nog in winterrust tijdens de koele maanden van het jaar. Hoewel het in huis niet zo koud wordt, is het voor je salamander toch goed om deze natuurlijke rustperiode na te bootsen. Bijvoorbeeld door je huisdier naar een koele schuur of garage te verhuizen. Ook dit is niet zo gezellig, maar wel veel beter voor je tijgersalamander.

Als je goed voor je tijgersalamander zorgt, kan hij wel 25 jaar oud worden. Je hebt er dus wel lang plezier van!

Voedsel

Wat eet een tijgersalamander?

Insecten, regenwormen en naaktslakken. Aan dit voedsel moet er vitamine- en mineralensupplement worden toegevoegd. In het wild is de tijgersalamander een jager en reageert instinctief op aanwezige prooien in de omgeving.

Voortplanting van de tijgersalamander

De tijgersalamander kan zich vermenigvuldigen met de andere salamanders uit de familie molsalamanders. Hierdoor zijn de verschillende ondersoorten moeilijk uit elkaar te houden. De larven van onder andere de tijgersalamander werden ook nog eens verkocht als levend aas. De ontsnapte larven konden zich daardoor weer vermenigvuldigen met de wilde molsalamanders in de omgeving.

Tijgersalamanders zijn amfibieën die hun eitjes in het water afzetten na de bevruchting. Per keer worden er ongeveer 1400 eitjes vastgezet aan de planten in het water. Bij tijgersalamanders duurt het 19 tot 50 dagen tot de eitjes uitkomen. Velen daarvan zijn tegen die tijd al verdwenen: opgegeten door andere tijgersalamanders.