Kikkers (Anura)

Er wordt in de wetenschap geen onderscheid gemaakt tussen kikkers en padden. Dit is te vergelijken met de watersalamanders en salamanders die beide tot de salamander worden gerekend binnen de wetenschap. De kikkers en padden behoren beide tot de startloze amfibieën en worden ondergebracht in de 'orde' Anura. Het kenmerkende verschil tussen een kikker en een pad is dat padden meestal met droge wratten zijn bedekt.

De kikkers en padden komen wereldwijd. De meeste soorten leven op het land en er zijn ook soorten die alleen in het water leven. De soorten die op het land leven gaan met paartijd wel het water in. Kikkers en padden leggen eieren (kikkerdril) en dit worden dikkopjes. Vervolgens ontstaan er poten en de staart verdwijnt. Na verloop van tijd ontwikkelen de longen zich en gaan ze het land op.

Huisvesting

Als er kikkers of padden worden gehouden of gekweekt is het belangrijk om goed te weten op welke wijze het soort leeft en welke levencyclussen het doormaakt. De mogelijkheid om op land te komen kan op een bepaald moment van belang. Afhankelijk van het soort kikker moet er dus een aquarium, terrarium of beide ingericht worden. Bij bepaalde soorten kikkers is het van belang om rekening te houden met een dikkere bodembedekking, zodat ze holen kunnen graven.

Voedsel kikkers en padden

Nagenoeg alle soorten padden en kikkers zijn carnivoren. Het voedsel bestaat uit mijten, vissen of zelf knaagdieren. Bij de meeste soorten kikkers en padden zijn het insecten die gegeten worden.

Soorten kikkers en padden

Er zijn bijna 6.000 bekende soorten kikkers en padden. Bijvoorbeeld: