De Bosmuis komt in heel Europa voor met uitzondering van het noorden van Scandinavië en Rusland. Ook in Azië is de Bosmuis in nagenoeg alle landen aanwezig en in Afrika in het noorden. De Bosmuis wordt ook wel springmuis genoemd vanwege de grotere achterpoten ten opzichte van de voorpoten.

Dierenrijk

De indeling binnen het dierenrijk van de Bosmuis is als volgt: De Bosmuizen zijn zoogdieren (klasse) en worden ingedeeld onder de knaagdieren (orde). De Bosmuis valt onder de Muridae (familie) en de bosmuizen (geslacht). Het geslacht bosmuizen bestaat uit 20 soorten waaronder de Bosmuis met als wetenschappelijke naam Apodemus sylvaticus.

Hoe herken je een Bosmuis?

De Bosmuis is aan de bovenzijde geelbruin gekleurd en aan de onderkant grijs wit. Op de keel heeft een Bosmuis oranje vlekjes. Ook de staart heeft aan de bovenzijde een donkerder kleur dan de onderzijde.

Hoe groot is een Bosmuis?

De lichaamslengte bedraagt 8 tot 11 centimeter en de staart is korter dan het lichaam en heeft 120 tot 190 ringetjes

Springmuis

De Bosmuis wordt ook wel Springmuis genoemd. De muis is daardoor goed herkenbaar vanwege het verschil tussen de kleinere voorpootjes en grotere achterpootjes. De Bosmuis kan sprongen van 50 tot 90 centimeter ver maken.

Wat eet een Bosmuis?

Een Bosmuis eet grassen, zaden en noten. Daarnaast ook insecten, slakken, kikkers of vogeleieren. De noten en bepaalde soorten voedsel brengt de Bosmuis naar het hol om te bewaren. Overdag zijn deze muizen in mindere mate waar te nemen. Vanaf de schemering tot diep in de nacht is de Bosmuis actief en gaat op zoek naar voedsel.

Waar leeft een Bosmuis?

Bosmuizen komen voor in Europa, Azië en in het noorden van Afrika. De leefomgeving is in gebieden met open terreinen zoals bouwland of landerijen met struikgewas. De Bosmuis maakt ondergrondse holen onder begroeien en deze holen hebben 2 tot 3 uitgangen. Deze holen worden gebruikt als voedsel opslag slaapplaats of kraamkamer. In het najaar leeft de Bosmuis vaak in gebouwen zoals kelders of onder de vloeren.

Wat doet een Bosmuis?

Een Bosmuis kan niet alleen goed springen maar ook goed klimmen en zwemmen. Als er een vijand nadert kan de Bosmuis een maken deze dieren een hoog geluid. De vijanden van de Bosmuis zijn onder andere de uilen, wezels, vossen en kraaien.

Voortplanting

In het zuiden plant de Bosmuis zich het hele jaar voort. In het noorden is de voortplanting in het voorjaar of de zomer (van maart tot september). Het nest om te kramen bevindt zich meestal onder de grond. De draagtijd is 23 dagen en een vrouwtje heeft 3 tot 5 nesten per jaar. Er worden doorgaans 2 tot 8 jongen geboren (gemiddeld 5). De Bosmuis wordt kaal en blind geboren en na 13 dagen gaan de ogen open. De moeder verzorgt de Bosmuisjes 3 weken en al na 2 maanden zijnde jongen Bosmuizen zelf geslachtsrijp.