De zebra staat vooral bekend om de bekende zwarte witte strepen die over hun lichaam heen lopen. Deze patronen zijn per dier uniek. Bij zebra’s lopen de strepen allemaal verticaal, behalve bij de poten lopen de strepen horizontaal. De dieren komen voor in het midden en zuiden van Afrika, over het algemeen zijn zebra’s sociale dieren en leven ze in verschillende groepen bijeen. De zebra is een herbivoor.

Soorten zebra’s

Er zijn drie soorten Zebra's.

Steppenzebra

De steppenzebra word ook wel de “gewone zebra” genoemd. Deze zebra soort is middelgroot, gespierd en heeft grote oren. De benen van deze dieren zijn erg stevig en kort. Het strepenpatroon is altijd uniek en verschilt daarom ook per individu en gebied. De strepen die over het lichaam heen lopen zijn verticaal, terwijl op de hoeven en de romp de strepen horizontaal getekend zijn. Een zwarte of bruine vlek bevindt zich rondom de mond en neus van de steppenzebra. En vanaf de manen tot aan de staartwortel loopt een dikke zwarte, brede streep. De steppenzebra is een echte grazer en is daarom ook de hele dag actief. Naast de verschillende grassen die tot hun menu behoren, eten ze o.a. ook; twijgen, scheuten en bladeren van verschillende bomen en struiken. Ze houden niet van een modderige grond, maar bevinden zich altijd in de buurt van water. De steppenzebra leeft op open grasvlaktes, steppen, savannes en in de bossen van zuid oost Afrika.

Bergzebra

De bergzebra komt uit het zuiden en het zuidwesten van Afrika, deze dieren zijn zeldzaam. Deze soort zebra heeft dikke zwarte en witte strepen, die lopen verticaal over de hals en het lichaam. Aan de achterkant van het lichaam lopen drie of vier horizontale dikke strepen. Er lopen kleine zwarte strepen over het gedeelte bij de staart, terwijl de rest van de staart een witte kleur heeft. Het gezicht van de bergzebra heeft ook zwarte strepen, die bij de mond overgaan in een oranjebruine kleur. De oren zijn relatief lang en breed en hebben op de achterzijde zwarte en witte vlekken. De bergzebra is een grazer en eet af en toe ook bladeren, bast en twijgen. Als het in de zomer erg heet wordt, zullen deze dieren op het heetst van de dag rusten. Het zijn sociale dieren en leven in een kleine groep, bestaande uit: 1 hengst, een aantal merries en veulens.

Grevyzebra

De grevyzebra soort zebra is een bedreigt diersoort, wat voorkomt in de droge streken van Ethiopië en Kenia. De grevyzebra is de grootste soort zebra, deze soort heeft erg lange benen en een korte gespierde nek. Het lichaam is wit met met smalle zwarte strepen. Deze strepen staan dicht op elkaar en bedekken het gehele lichaam van de zebra. Alleen de buik en een deel van de staart heeft een witte kleur. De strepen het lichaam en de nek zijn verticaal, de strepen lopen door tot in de manen. Op de poten zijn de strepen horizontaal. Van de manen naar de staartwortel loopt een grote zwarte streep, deze streep wordt aalstreep genoemd. De oren van de grevyzebra zijn afgerond en hebben een zwarte rand met een witte top. De grevyzebra is voornamelijk in de schemering actief. Deze dieren schuilen in de schaduw op het heetst van de dag. In de schemering zullen ze op zoek gaan naar voedsel, zoals; grassen, kruiden en bladeren van bomen en struiken. Deze soort zebra kan minimaal vijf dagen zonder water.

Kenmerken van de zebra

De bekendste kenmerken van de zebra zijn de zwarte en witte strepen. Deze strepen zijn uniek per dier. De strepen lopen horizontaal en verticaal over het lichaam heen. Qua uiterlijk lijkt de zebra ook wel op een paard. Er is ooit geprobeerd om een zebra te domesticeren, wat uiteindelijk niet gelukt is. Het paniekinstinct is bij een zebra namelijk erg moeilijk af te leren. De ogen van de zebra staan aan de zijkant van hun hoofd, waardoor deze dieren een breed gezichtsveld hebben. Op deze manier kunnen ze snel hun vijanden en ander indringers waarnemen. De oren van de zebra zijn groter en ronder van vorm dan de oren van een paard, zebra’s kunnen uitstekend horen. Ze kunnen hun oorschelpen naar verschillende richtingen draaien, op deze manier kunnen ze verschillende geluiden opvangen. De reuk en smaakzin in tot in tegenstelling van het gehoor en zich, minder goed ontwikkeld.

Het leefgebied

Het leefgebied van de zebra’s is in het midden en zuiden van Afrika.