De Waterrat wordt meestal Woelrat genoemd. De naam Woelrat wordt meestal gebruikt, omdat de naam Waterrat verwarrend kan zijn. De naam Waterrat wordt ook gebruikt voor de Bruine Rat.

Dierenrijk

De Woelrat (Arvicola amphibius) ook wel Waterrat genoemd behoort tot de klasse zoogdieren, de orde knaagdieren, de familie woelmuizen (Cricetidae) en het geslacht Arvicola. Het geslacht Arvicola bestaat uit 3 soorten, waaronder de Woelrat/Waterrat.

  • Woelrat = Arvicola amphibius
  • West-Europese woelrat = Arvicola sapidus
  • Bergwoelrat = Arvicola scherman

Verspreiding

De Waterrat komt voor in heel Europa met uitzondering van Zuid Europa zoals Zuidelijk Italië en Griekenland, Spanje en Portugal. Daarnaast komt de Woelrat ook voor niet in Ierland en IJsland. De ondersoort de Westeuropese Woelrat komt voor in Engeland en heeft de gewone Woelrat (Waterrat) verdrongen.

De West Europese Woelrat leeft graag in de buurt van rivieren, kanalen, meren en vijvers. Daarentegen zijn de oostelijke soorten verder van het water vindbaar. Deze oostelijke soorten zijn vindbaar in bosgebieden of boomgaarden. Er wordt op de boomgaarden schade toegebracht door de Waterrat door het graven van de gangenstelsels. De Waterrat kan erg goed graven. De gangenstelsel liggen op een aantal meter van het water en hebben verschillende uitgangen.

Hoe ziet een Waterrat eruit?

Door de glanzende vacht en de donker grijsbruine kleur (soms helemaal) zwart) en het gedrongen lichaam met een stompe kop is de Waterrat herkenbaar. Op de snuit zitten aan beide kanten lange snorharen. De oortjes zijn bijna niet zichtbaar onder de vacht.

Hoe groot is de Waterrat?

Een Waterrat is 12 tot 22 centimeter lang en de staart heeft 100 tot 130 ringen.

Wat eet een Waterrat?

De Waterrat eet bollen, zaden, vruchten, beukennootjes, eikels en wortels. In de wintermaanden kan de Waterrat in Nederland ook bloembollen eten. De Waterrat is een planteneter maar kan ook insecten, kikkers, slakken en wormen eten. In extremere gevallen dood en eet de Waterrat een dier die dezelfde omvang heeft als de Waterrat zelf!

Voortplanting

De kraamkamer is ongeveer 10 centimeter groot en het nestje wordt gemaakt van bladeren, gras en rietstengels. Niet altijd wordt het nest ondergronds gemaakt en komt het voor dat het nest aan de oever verstopt is.

De draagtijd is 3 weken en de jongen worden meestal in mei geboren. Een nest bestaat uit 2 tot 8 jongen. De jongen worden blind en naakt geboren en het zal daarna nog 9 dagen duren, voordat de oogjes opengaan en na 4 weken na de geboorte zijn de jongen zelfstandig.