De Veldmuis (Microtus arvalis) komt voor in Europa en strekt zich uit van West-Europa tot aan China. Op de Britse Eilanden komt de veldmuis niet voor. De Veldmuis plant zich snel voort, waardoor er ook overlast ervaren kan worden in de vorm van een muizenplaag. In de graslanden valt de overlast erg mee maar in gebieden van granen en gewassen kan de Veldmuis voor mislukte oogsten zorgen. Ook bij boomgaarden kan de Veldmuis schade aanrichten door de onderkant van de stam af te knagen, waardoor bomen sterven.

Dierenrijk

Binnen het dierenrijk is de Veldmuis te verdelen vanaf de klasse zoogdieren, naar de orde knaagdieren, de familie woelmuisachtigen en de onderfamilie woelmuizen.

Verspreiding

De Veldmuis komt bijna in heel Europa voor met uitzondering van een aantal landen in het noorden (Noorwegen en Zweden) en het zuiden (Spanje, Portugal en Italië. Daarnaast komen Veldmuizen niet voor in Groot-britannië en Ierland.

De Veldmuis leeft bij voorkeur in weilanden, gras, boomgaarden, tuinen of parken. Het zijn sociale dieren die in kolonies leven in de ondergrondse gangenstelsels. De holen van de Veldmuis hebben tientallen uitgangen. Meestal zijn deze muizen ‘s nachts actief.

Kenmerken

De Veldmuis heeft een kortharige korte pels en de kleuren kunnen verschillen. De kleur is afhankelijk van het leefgebied en de leeftijd van deze muizen. In de meeste gevallen is de Veldmuis donker grijsbruin en de onderzijde is iets lichter van kleur. Er zijn ook wel albino exemplaren van de Veldmuizen.

Oren

De oortjes van de Veldmuis zijn licht behaard en de binnenkant van de oren is kaal. De oortjes steken nagenoeg niet uit boven de gladde pels/vacht.

Pootjes

De pootjes van de Veldmuis zijn erg kort, waardoor de buik over de grond sleept. Desalniettemin is deze muis erg snel.

Hoe groot is een Veldmuis?

Een Veldmuis heeft een lengte van 8,5 tot 12 centimeter en met een staartlengte van 3,5 tot 4,5 centimeter. De staart heeft 55 tot 80 ringen.

Hoeveel weegt een Veldmuis?

De mannetjes Veldmuis weegt slechts 50 gram en het vrouwtje is iets lichter en weegt 40 gram.

Wat is het verschil tussen een huismuis en een veldmuis?

De Veldmuis is groter en zwaarder dan de Huismuis. Een Huismuis wordt 6-12 centimeter lang en weegt 14 tot 32 gram. Een Huismuis leeft in betere omstandigheden (woningen, gebouwen), waardoor deze soort muis iets kleiner is dan de Veldmuis.

Wat eet een Veldmuis?

De Veldmuis is een omnivoor en eet voornamelijk grassen, zaden en kruiden. In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat een Veldmuis insecten of wormen eet.

Voortplanting Veldmuis

Het nest om te kramen licht enkele tientallen centimeters onder de grond en is ongeveer 15 centimeter in doorsnede. Het is een nest met aan de binnenkant een zacht dekentje van gras of andere dorre materialen. De voortplanting vindt plaats van maart tot oktober en bij gunstige omstandigheden kan de voortplanting ook het hele jaar plaatsvinden. De draagtijd is 16 tot 22 dagen en er worden 4 tot 7 jongen geboren per nest. In uitzonderlijke gevallen kan het aantal jongen oplopen tot 12 per nest. Na de geboorte zijn de jonge Veldmuisjes blind en kaal. Na 10 dagen gaan de ogen open en is de Veldmuis met haar bedekt. De voortplanting van de Veldmuis gaat erg snel vanwege vroegrijpheid van in sommige gevallen al na 13 dagen na de geboorte (bij vrouwtjes), waardoor het vrouwtje op een leeftijd van 4 tot 5 weken zelf al jongen werpt. Er zijn gevallen bekend dat een vrouwtje van 9 gram gedekt werd door een mannetje van 40 gram. Om de snelheid van de voortplanting van de Veldmuis te becijferen: Een vrouwtjes Veldmuis van 15 maanden oud kan direct en indirect al gezorgd hebben voor een familie van 500 Veldmuizen!

Vijanden

De Veldmuis moet zich snel voortplanten om te kunnen voortbestaan. De levensverwachting van een Veldmuis is 4 tot 24 maanden. Onder andere uilen, kraaien, ooievaars en reigers zijn vijanden van de Veldmuizen, waardoor er bijna altijd gevaar dreigt.