De Helmbasilisk (Basiliscus basiliscus) ook wel Jezushagedis genoemd is een groter soort onder de hagedissen. De onderorde hagedissen valt onder de klasse reptielen.

Helmbasilisk of Jezushagedis

De Helmbasilisk heeft een uiterlijk die aan een dinosaurus doet denken. Deze hagedissen hebben felle kleuren en op de kop en rug uitstekend kammen. De benaming Jezushagedis is ontstaan, omdat deze hagedis met zijn achterpoten over het water kan lopen. Het is een razendsnel dier en kan daardoor een aantal meter over water lopen. Als het zinkt dan kan de Jezushagedis ook goed zwemmen.

Dierenrijk

Er zijn 4 soorten Helmbasilisk. Onder de onderorde hagedissen valt de Helmbasilisk onder de leguaanachtigen en zoals hiervoor beschreven is het een reptiel.

Kenmerken Helmbasilisk

De mannetjes en vrouwtjes zijn goed van elkaar te scheiden. De mannetjes zijn iets groter en hebben meer en grotere kammen op de kop en rug.

Lengte Helmbasilisk

De Helmbasilisk kan tot 1 meter lang worden en dit kan wel tot acht jaar duren voordat deze lengte bereikt is.

Poten

De achterpoten zijn groter dan de voorpoten. Aan de tenen zitten uitsteeksels, waardoor de poten groter gemaakt kunnen worden. Vanwege het grotere oppervlak van de pootjes (en z’n hoge snelheid tot 12 km per uur) kan de Helmbasilisk een aantal meter over het water lopen.

Voedsel

Er worden zowel insecten als fruit en zaden gegeten door de Helmbasilisk. Het is dus een herbivoor.

Verspreiding

De Helmbasilisk komt voor in Zuid-Amerika en leeft bij voorkeur bij rivieren.