De gekko is een hagedis en valt onder de orde schubreptielen en de klasse reptielen. De gekko’s zijn de grootste groep binnen de (onderorde) hagedissen. Van de gekko zijn er bijna 2.000 soorten en deze leven in de warmere gebieden.

Gekko dier

Er zijn veel verschillende soorten gekko’s. De ene Gekko soort heeft felle kleuren een andere Gekko heeft juist gecamoufleerde kleuren. De naam Gekko is ontstaan door het geluid van kwaken, fluiten en gillen, waarmee onder andere een partner wordt gelokt. Er is geen relatie tussen de naam en het gek zijn van deze reptielen.

Verticaal lopen

Een Gekko kan verticaal omhoog lopen en soms zelf op de kop, ook op gladde materialen zoals glas. De Gekko heeft geen slijm zoals een slak waarmee het verticaal kan verplaatsen maar bijzondere functies van de pootjes die statische elektriciteit veroorzaken. De pootjes van de Gekko bevat kleine groefjes en deze zijn bedekt met fijne haartjes. Deze kleine haartjes hebben weer uitsteeksels. De pootjes bevatten miljoenen vezel waarmee de Gekko door statische elektriciteit kan blijven plakken.

Wat is een gekko?

Een gekko is een reptiel en valt onder de onderorde hagedissen. Een gekko heeft kleine pootjes met lange vingers. Opvallend aan gekko’s zijn de grote ogen waarmee ze ‘s nachts goed kunnen zien. Niet alleen met de ogen maar ook met de tong kan een Gekko een prooi vinden. Een Gekko kan net zoals slangen en andere hagedissen met de tong ruiken.

Gekko als huisdier

Het is mogelijk om een Gekko als huisdier te nemen. De Gekko kan gehouden worden in een terrarium. Per soort is het verschillend wat er nog meer nodig is. Gekko zijn koudbloedig, waardoor ze met een UV-lamp verwarmd moeten worden. Koudbloedige dieren kunnen het eigen lichaam namelijk niet warm maken.

Gekko voor beginners

Een Gekko is niet voor beginners. Dus zorg voor goede informatie, voordat er een Gekko aangeschaft wordt.

Wat eet een Gekko?

Een Gekko eet insecten, spinnen en andere geleedpotigen. Daarnaast kan het zijn dat er extra calcium of vitaminen toegevoegd moet worden aan het voedsel van de Gekko. In het wild eten de grotere Gekko soorten ook wel andere hagedissen of vogels.