De Bergstekelnekagame (Acanthosaura crucigera) zijn reptielen (klasse), schubreptielen (orde), hagedissen (onderorde) en zijn agamen (familie) onder de leguaanachtigen.

Bergstekelnekagame

De Bergstekelnekagame zijn afhankelijk van hun camouflage en zijn niet erg actief. Op de rug vanaf de kop hebben deze dieren stekels zitten. Een andere benaming voor de Bergstekelnekagame is Kruisstekelnegagamen. De mannetjes hebben ook stekels boven de ogen.

Kenmerken

De Bergstekelnekagame zijn reptielen en worden tot 30 centimeter groot. Bergstekelnekagame worden 5 tot 10 jaar oud.

Leefgebied Bergstekelnekagame

De Bergstekelnekagame komen voor in Zuidoost-Azië en leven in klimaten die niet te heet zijn. Een goede temperatuur voor deze soort is tussen de 18 en 22 graden celcius. In het wild leven deze hagedissen in bomen en boomstammen. Normaal komen ze niet uit deze bomen.

In gevangenschap is het belangrijk dat deze soort ook de mogelijkheid heeft om te klimmen en is er dus verticale ruimte (hogere huisvesting) nodig tot wel 1 meter hoog. Een terrarium met de nodige beschutting is gewenst, zodat het dier niet te gestresst raakt. Daarnaast is een ultraviolette lamp noodzakelijk om de Bergstekelnekagame te laten zonnebaden en deze koudbloedige dieren warm te houden.