Haaien (Selachimorpha)

Wat zijn haaien

Haaien zijn een grote groep onder de kraakbeenvissen en zijn miljoenen jaren oud. Haaien zijn kraakbeenvissen, dit betekent dat hun skelet niet bestaat uit bot zoals die van een mens maar uit kraakbeen. Haaien hebben een slechte naam gekregen over de jaren heen maar er zijn er eigenlijk maar een aantal die echt gevaarlijk kunnen zijn. Deze soorten vissen zijn dan ook niet in de buurt van Nederland, hier is het veels te koud. Deze haaien wonen dan ook in de tropische wateren, de haaien die in de Noordzee zwemmen zijn dan ook klein, er worden af en toe grotere haaien gespot zoals de reuzenhaai. Reuzenhaaien hebben alleen geen tanden.

Wat zijn de kenmerken van de haai

Als eerst beginnen we met de belangrijkste vraag van vandaag, is een haai een vis of is het een zoogdier? Haaien zijn kraakbeenvissen en dat betekent dus dat het geen zoogdier is, maar een gewone vis. Daarom staan hieronder de belangrijkste kenmerken op een rij:

- Het zijn kraakbeenvissen

- Haaien zijn er in alle zeeën

- Het zijn roofdieren

- Er zijn maar 5 van de 400 soorten gevaarlijk voor mensen

- Haaien bestonden voor de dinosaurussen al

- Roggen zijn familie

- Haaien ruiken goed

- Haaien hebben geen botten, maar kraakbeen als skelet

Soorten haaien

Er bestaan ongeveer 400 soorten haaien, maar dit zijn de bekendste:

  • Walvis haai
  • Witte haai
  • Blauwe haai
  • Reuzenhaai
  • Hamerhaai
  • Zee-engel
  • Groenlandse haai
  • Tijgerhaai
  • Zebrahaai

Wat is de grootste haai in de wereld?

De megalodon is de grootste haai ooit, de megalodon kon wel 18 meter lang worden maar ook 50 ton wegen. Dat is bijna even zwaar als 18 volwassen olifanten. De tanden waren enorm en de megalodon was de prins/koning van de zee, maar leeft al eeuwen niet meer.

De walvishaai volgt, deze word 8 meter lang en is ongevaarlijk. Te kennen aan de platte kop en lijkt op een walvis.

Welke is de kleinste

De dwerglantaarnhaai is maar 17 centimeter lang en leeft van krill en krabbetjes in de diepe zee.

Waar leeft de haai?

Haaien leven in elke zee, maar het liefst een met koraalrif het wordt alleen bedreigd door overbevissing. Hieronder het aantal haaien per leefgebied:

Haaien Noordzee

Er zijn elf verschillende haaien in ons nederige Nederland gespot, waaronder de reuzenhaai. Deze zijn niet gevaarlijk voor mensen.

Haaien Middellandse Zee

Hier heb je meer kans op haaien, deze gebieden worden beschermd tegen de visserij. Daardoor kun je de blauwe haai langs heel de Spaanse kust vinden.

Haaien Australië

Wanneer mensen verzot zijn op haaien gaan ze naar Australië, de haaien daar zijn nog gevaarlijk ook! De kust word daar dan ook als gevaarlijk beschouwd. Het haai alarm gaat dan ook met grote regelmaat af.

Het skelet van haaien

Het skelet is enorm flexibel, hierdoor kunnen haaien snel bewegen in het water. Haaien hebben normaal gesproken twee rugvinnen en maar liefst een staartvin. De zintuigen zijn ook goed ontwikkeld waardoor haaien goed kunnen ruiken en zien in het donker. Er wordt gebruik gemaakt van echo's om prooi en trillingen te achterhalen. Ook voelen ze kleine elektrische schokjes voor het prooi in het zand.

Een haaientand wat cool!

Haaien hebben heel veel tanden in hun bek maar hoeveel zijn het er nou: het gebit word constant aangevuld met nieuwe tanden waardoor de bek altijd goed gevuld is voor het prooi. Haaien hebben dan ook veel rijen met tanden in hun bek. Maar het aantal verschilt natuurlijk per soort.

Lekker grove huid

De huid voelt als schuurpapier aan, het bestaat uit hele kleine tanden die achterstevoren staan. Deze huid dient dan ook als een soort pantser bescherming voor het vechten en de parasieten die dan ook de huid niet kunnen binnendringen van de haai.

Wat eten haaien nou?

Het voedsel van deze dieren zijn voornamelijk andere dieren. De meeste haaien eten andere kleine vissen, zoals garnalen of kreeften maar ook krill. Wanneer de haai groter is zal zijn prooi natuurlijk ook groter worden. Maar de walvishaai is anders, deze kraakbeenvis gebruikt de bek dan ook als een zeef voor plankton.

De voortplanting van haaien

Benieuwd hoe haaien paren? Lees het op de website van Dierpedia. Elke vrouwelijke haai word dan ook inwendig bevrucht, maar er zijn maar een aantal manieren waarop een baby haai op de wereld kan komen.

Eierbarend: vrouwtjes haaien leggen dan de leerachtige zakjes eieren in het zeewier waarnaar deze eieren uitkomen tot kleine baby haaitjes.

Eierlevendbarend: er worden dan levende jongen geboren uit deze haai eieren. De embryo's die in deze eieren zitten eten heel vaak de onbevruchte eieren die in het vrouwtje zitten op. Dat zijn dus de echte jagers van de zee.

Levenbarende: Deze baby haaitjes worden net zoals bij zoogdieren levend geboren, zoals een normale geboorte dus.

Er zijn dus verschillende antwoorden op die vraag, maar wel heel bijzonder is dat een haai zich ook kan voort planten zonder in contact te komen met een mannelijke haai. Dit proces heet dan ook parthenogenese.

Weetjes over de de haaien

Al klaar voor de haaienspreekbeurt van het leven? Met de volgende weetjes wordt iedereen van de grond geblazen. Er is namelijk een haaiensoort die meer dan vijfhonderd jaar oud kan worden.

Wat is de gevaarlijkste haai aller tijden

Mensen zijn vaak bang voor haaien, maar er zijn er maar een aantal die echt gevaarlijk kunnen en zullen zijn voor mensen. De witte haai is het meest gevaarlijk. Deze haai valt alleen niet bewust mensen aan, ze vergissen de surfers voor zeehonden wat hun voornaamste prooi is. Maar wanneer ze door hebben dat het mensen zijn laten ze meteen los.

Hoe oud worden haaien

Ontzettend oud! De Groenlandse haaien kunnen namelijk meer dan vijfhonderd jaar oud worden, daarbij worden de walvishaaien maar zo'n honderd jaar oud. Maar de meeste haaien worden niet ouder dan 30 jaar.

Hoe slapen deze kraakbeenvissen

Haaien slapen eigenlijk totaal niet, ze schakelen gewoon een hersenhelft uit zodat deze helft kan rusten. Zo blijft de haai als nog alert. Hij kan dan niet alles in de gaten houden zoals jagen maar wel rond blijven zwemmen, dus wanneer er dan gevaar dreigt kan de haai de helft weer aanzetten om hierop te reageren.

Haaien zijn ontzettend bedreigd, het WNF heeft dan ook hiervoor een speciale pagina aangemaakt waarop er van alles te lezen valt over hoe er dingen gedaan kunnen worden. Om deze dieren te redden en beschermen.