Xerinae

De Xerinae is een ondersoort van de eekhoorns (Sciuridae). Tot de Xerinae behoren o.a. marmotten, grondeekhoorns en prairiehonden. Sommige van deze leven op de grond, maar er zijn ook enkele die in bomen leven. In Afrika leeft de geslachtengroep Protoxerine. Binnen deze groep zijn er enkele soorten die in bomen leven.

Eekhoorns

De eekhoorn (Sciurus vulgaris), ook wel rode- of gewone eekhoorn genoemd, is een voorbeeld van een echte boombewoner. De vachtkleur van de eekhoorn kan verschillende kleuren hebben. Dit wisselt tussen rood/oranje, kastanje bruin of donkerbruin. De eekhoorn is het meest herkenbaar aan zijn grote pluimstaart. Daarnaast is hij te herkennen aan zijn grote ogen, gepluimde oren, lange tenen met scherpe en lange nagels. Eekhoorns zijn knaagdieren. Net als muizen en konijnen. De Latijnse naam, Sciurus vulgaris, betekend ‘gewone schaduwstaart’. Hij heeft deze naam gekregen vanwege de zithouding die de eekhoorn zo typeert; met de staart over zijn rug.

Marmot

De wetenschappelijke naam is Marmota. De marmot behoort tot de eekhoornachtigen. In Noord-Amerika, Europa en Azië komen verschillende soorten voor. Het is een grondeekhoorn. Een voorbeeld hiervan is de geelbuikmarmot. Deze leeft het grootste gedeelte van zijn leven onder de grond in zijn hol. Ongeveer op 1 meter diep. Als hij zijn winterslaap houdt, ligt zijn holletje op een diepte van zo’n 7 meter! Marmotten hebben meerdere holen, die verbonden zijn door middel van tunnels. Deze kunnen wel 70 meter lang zijn. De marmot eet het liefste bloemen, wortels, zaden en grassen, maar sommige marmotten eten ook kleine dieren.

Bosmarmot

Één van de grootste marmotten die er bestaan, is de bosmarmot. Deze kan maar liefst een halve meter groot worden. Hij komt voor in Canada, Alaska en het Oosten van de Verenigde Staten. ‘s Middags gaan ze in groepjes op zoek naar eten. Ze eten vruchten, klaver, gras, zaden en kleine diertjes zoals sprinkhanen en slakken. Ze zijn goed in zwemmen en klimmen. In de herfst houdt hij zijn winterslaap in een diep hol onder de grond.

Prairiehonden

Een prairiehond is één van de onbekendere huisdieren. De laatste tijd worden ze steeds populairder en komen ze steeds vaker voor in de Nederlandse huishoudens. Er zijn vijf soorten prairiehonden, waarvan de zwartstaartprairiehond het meeste voorkomt. Zowel als huisdier als in het wild.

De zwartstaartprairiehond heeft een wit/crème tot goudbruine vacht, vol met lichte stipjes. Inclusief staart kunnen ze 30 tot 45cm groot worden en bereiken ze een gewicht van 700gr tot 1,5kg. Het puntje van de staart is zwart, waar dit soort zijn naam aan heeft te danken.

Grondeekhoorns

De grondeekhoorns, ook wel aardeekhoorn (Marmotini) genoemd, is een geslachtengroep van de eekhoorns uit de ondersoort Xerinae. Bij deze groep horen de volgende zes geslachten; de prairiehonden (Cynomys), de marmotten (Marmota), de grondeekhoorns/siesels (Spermophilus), hiertoe behoren ook de soesliks, de de wangzakeekhoorns (Tamias), antilopegrondeekhoorns (Ammospermophilus) en de sciurotamias.

Groepen die hieraan verwant zijn, zijn de palmeekhoorns (Protoxerini) en de borsteleekhoorns (Xerini). Dit zijn de andere twee geslachtengroepen binnen de Xerinae. De grondeekhoorn is een stevig dier. Hij heeft sterke voorpoten met daaraan grote klauwen, waar hij goed mee kan graven. In deze geslachtengroep zitten de grootste soorten binnen de familie van de eekhoorns. Zoals de alpenmarmot, deze kan tot wel 8 kilo wegen! De grondeekhoorn leeft met name van planten. Hij eet de stengels, scheuten, grassen, bladeren, knollen, zaden en bloemen. Voor de variatie eten ze ook kleine diertjes, zoals insecten en aas.