Marmotten (Marmota)

De wetenschappelijke naam van de marmot is Marmota. Deze knaagdieren komen uit de familie der eekhoorns (Sciuridae). Marmotten leven op het noordelijk halfrond en komen in Noord-Amerika, Azië en Europa voor. Andere soorten eekhoorns zijn de prairiehonden en de grondeekhoorns.

Een cavia is geen marmot

Soms noemen mensen de veel als huisdier gehouden cavia een marmot, maar dat klopt niet. Cavia’s zijn ook knaagdieren, maar een hele andere soort.

Hoe leven marmotten?

De marmot is een grondeekhoorn en verblijft dan ook een groot deel van de tijd onder de grond. Ze graven tunnels die soms wel zeventig meter lang zijn en hun hol kan wel zeven meter onder de grond liggen. Hier houden ze een winterslaap, die maar liefst acht maanden kan duren. De meeste marmotten eten vooral zaden, wortels, grassen en bloemen, maar sommige soorten eten ook weleens kleine dieren.

De bosmarmot

Eén van de grootste marmotten is de bosmarmot, die ruim een halve meter groot kan worden. Deze soort komt voor in bossen en graslanden in het oosten van de Verenigde Staten, Alaska en Canada. Bosmarmotten zijn goede klimmers en zwemmers. Overdag gaan ze op pad om hun maaltijd bij elkaar te scharrelen. Bosmarmotten zijn het liefst in hun eentje. Ze slapen alleen in hun hol en kunnen agressief reageren op soortgenoten. Vooral de mannetjes hebben hier een handje van, als ze voor een vrouwtje vechten. In de herfst begint de bosmarmot met het graven van een hol voor zijn winterslaap.

Amerikaanse feestdag

In Noord-Amerika is er op 2 februari een feestdag gewijd aan de bosmarmot: Groundhog Day. Groundhog is de Engelse naam van de bosmarmot. Amerikanen geloven dat de bosmarmot op deze dag uit zijn winterslaap ontwaakt en kan voorspellen hoe lang de winter nog zal duren.