Lippizaner raspaarden

Het ras Lippizaner is op zijn zachtst gezegd indrukwekkend te noemen. Van oorsprong is dit ras afkomstig uit Oostenrijk, uit een keizerlijke stoeterij.

De kenmerken van Lippizaner paarden

Het is niet vreemd dat Lippizaner paarden populair zijn voor shows. Doordat de paarden er prachtig uitzien en intelligent zijn kunnen ze makkelijk worden opgeleid. Lippizaners hebben de volgende kenmerken:

- Lippizaner hoefdieren hebben vaak een schimmelachtige kleur. Als veulens kunnen ze wel een donkere vacht hebben, maar deze wordt naar verloop van tijd steeds lichter.

- Lippizaners beschikken over een hoge hals

- Het zijn onevenhoevigen

- Ze hebben geen lange benen

- Het karakter en de bouw van de Lippizaner paarden maakt hen zeer geschikt voor dressuur

- De schofthoogte van Lippizaners ligt tussen de 155 en 158 centimeter

- Het geheugen van een Lippizaner is goed, waardoor ze eenvoudig nieuwe trucs aanleren

- De paarden beschikken over een sympathiek en kalm karakter

De achtergrond van het paardenras

Oorspronkelijk komen Lippizaners uit Slovenië. De naam is ook afgeleid van de Sloveense plaats Lipica. Naast Lippizaner worden de namen Lippizzaner en Lippizan gebruikt om het ras aan te duiden. Om verwarring te voorkomen is er in 1920 gekozen voor de internationale benoeming Lipizzaner. In Nederland en Duitsland wordt echter nog gebruikgemaakt van Lippizaner.

De connectie van Lippizaner met Oostenrijk

De aartshertog van Oostenrijk heeft voor bekendheid van dit ras gezorgd. Hij startte in het jaar 1580 met een stoeterij. Bijzondere paarden uit Spanje werden hiervoor specifiek aangekocht. Het doel van de hertog was om elegante paarden met een sterk uithoudingsvermogen te fokken. Hier kwamen Lipizzaners uit voort. De shows met Lipizzaners zijn nog steeds erg populair en worden vaak georganiseerd. Voor Oostenrijk hebben de zoogdieren een belangrijke betekenis. In de Eerste Wereldoorlog en Napoleon oorlogen werd alles in werking gesteld om de Lipizzaners te evacueren. Dit is erg bijzonder te noemen.

Het fokken van het ras wordt nog steeds hoofdzakelijk gedaan door Oostenrijkse en Sloveense fokkerijen. In Oost Europa is het ook een geliefd ras. In Slovenië staat het ras zelfs afgebeeld op de Sloveense euromunt. Dit laat wel zien dat de Slovenen helemaal gek zijn van Lipizzaners. Lipizzaners zijn tegenwoordig ook een statussymbool.

Lipizzaner veulens

De donkere vacht van een Lipizzaner veulen is verradelijk, want naarmate de tijd verstrijkt wordt deze steeds lichter. Ondanks de intelligentie van het ras is het pas mogelijk om de dieren te gaan trainen vanaf het 4e levensjaar. De Lipizzaners zijn laatbloeiers in volwassenheid. Er is dus wat geduld nodig voordat het prachtige ras een opleiding voor dressuurpaard kan krijgen. Het wachten is het echter meer dan waard!

Het aanschaffen van een Lipizzaner

Het ras is niet zomaar overal te koop. Toonaangevende stoeterijen zijn de enige aanbieders van dit bijzondere ras. Een lipizzaner is daarom niet goedkoop, de echte raspaarden worden verkocht voor ongeveer 1700 euro. Let bij de verkoop van een Lipizzaner op de aanwezigheid van een chip, een (paarden)paspoort, en het land van herkomst