Egel

De Egel (Erinaceus europaeus) wordt soms ook wel onterecht stekelvarken genoemd. Het stekelvarken is een ander soort dier en dus geen egel. De egel komt veel voor in Nederland is uiteraard herkenbaar aan de stekels.

Kenmerken egel

Een egel heeft een spitse snuit en op deze snuit meerdere tastharen. Zowel aan de voor- als achterpoten zijn er vijf tenen en dit zijn ook scherpe klauwen. Deze voetjes hebben ook kleine zooltjes, de egel is een zoolganger. Zoals beschreven is een egel te herkennen aan de stekels. Een egel kan wel tot zes duizend stekel hebben. Deze stekels liggen meestal plat maar bij gevaar voor andere dieren zoals honden wordt een egel een bal met uitstekende stekels. Het in- en uitrollen gebeurt met krachtige kringspieren. Door het aanspannen van de rugspieren komen de stekels omhoog te staan en wordt de egel beschermd. Een hond kan meestal niks met een opgerolde egel, terwijl een vos in sommige gevallen de egel in het water rolt. De egel moet gaan zwemmen, waardoor de vos de aanval kan openen. Een egel kant tot 10 jaar oud worden.

Egel oppakken

Een egel kun je voorzichtig oppakken. Als je dit voorzichtig doet steekt het beestje niet. Een reden om een egel niet op te pakken is met name vanwege de ongedierte. Op een egel verblijven teken, mijten en vlooien.

Voedsel egel

Een egel valt onder de orde ‘insecteneters’. Ondanks dat de egels zijn ondergebracht onder de insecteneters wordt er meer gegeten dan insecten. Een egel eet ook slakken, wormen, hagedissen, kikkers, mollen en soms ook jonge haasjes. Als er vogels op de grond broeden kunnen ook deze eieren door de egel gegeten worden. Daarnaast eten deze zoogdieren ook vruchten, zaden wortels en paddenstoelen.

Geluid

Als er gezocht wordt naar voedsel kan er veel geluid gemaakt worden. Er worden smakkende geluiden gemaakt. Daarnaast wordt er schreeuw, sjirpende en fluitende geluiden geproduceerd door de egel.

Nachtdieren

Er zijn wel eens egels overdag te zien maar meestal is de egel ’s nachts actief. Overdag slapen egels meestal en hebben ze de stekels niet helemaal recht overeind staan.

Winterslaap egel

Van november tot maart doet de egel een winterslaap. In de winterslaap rolt de egel zich wel volledig op tot een stekelige bal. De lichaamstemperatuur daalt en het lichaam verstijft tijdens de winterslaap van de egel. De ademhaling wordt erg langzaam en onregelmatig.

Voortplanting egels

Na de winterslaap is de periode aangebroken voor het voortplanten. Dit is van maart tot juni. De draagtijd duurt 30 tot 40 dagen en er worden twee tot negen jongen geworpen door de vrouwtjes egel. Dit doet de egel in een nestje van bladeren. Een egel is na de geboorte blind en doof en heeft kleine bleke stekeltjes. Na twee weken opent het egeltje de oogjes. Na zes weken is een egeltje zelfstandig en na een jaar geslachtsrijp en kan de egel zich dus voortplanten.

Meestal werpen egels twee keer per jaar. Dit is in augustus of september.