Grant zebra (Equus quagga boehmi)

Er zijn diverse soorten en ondersoorten zebra’s en de Grant zebra (Equus quagga boehmi) is daar één van. Het is een ondersoort van de steppezebra en komt alleen in oostelijk Afrika voor. Ze leven in kuddes en leggen per jaar duizenden kilometers af op zoek naar groen gras. Hun leefgebied bestaat uit savannes en graslanden. Zebra’s zijn onevenhoevige hoefdieren en familie van de paarden en ezels. Net als hun familieleden zijn het prooidieren die altijd op hun hoede moeten zijn voor roofdieren. Daarom slaapt nooit de hele kudde tegelijk.

Kenmerken

Kenners herkennen diverse soorten onder andere aan hun strepenpatroon. De Grant zebra heeft een witte tot gelige vacht met strepen die helemaal doorlopen tot op de buik en de hoeven. Daarnaast heeft iedere individuele zebra een eigen strepenpatroon waar bijvoorbeeld verzorgers van dierenparken ze aan herkennen.

De manen zijn kort en staan rechtop. Aan de staart zit een pluizige kwast. De schofthoogte van een Grant zebra is 1.30 meter. De lengte van zijn lijf (kop-romp lengte) kan 2.40 meter worden. Grant zebra’s wegen tussen de 200 en 300 kilo. Ze worden ongeveer 20 tot 40 jaar oud. Grantzebra’s maken een typisch en hard geluid dat nog het meest lijkt op het balken van een ezel.

Voedsel

Grant zebra’s eten voornamelijk lange grassen. Ze trekken vaak op met gazelles en gnoes die de onderste helft van het gras graag eten, terwijl de zebra’s kiezen voor de langere puntjes. Daarom nemen Grant zebra’s vaak het voortouw bij trektochten op zoek naar vers gras. Met hun scherpe voortanden hebben zij het perfecte gebit om deze graspunten af te knabbelen. Hun kiezen zijn extra hoog omdat ze snel slijten van het kauwen van gras.

Voortplanting

Grantzebra’s leven in kuddes van ongeveer 6 dieren met één hengst en een ranghoge merrie. Diverse van deze haremgroepen kunnen zonder problemen in elkaars nabijheid leven zolang er voldoende ruimte en voedsel is. Nadat een hengst een geslachtsrijp vrouwtje heeft ‘veroverd’ blijven ze een leven lang bij elkaar. De hengst herkent vruchtbare periodes bij het vrouwtje aan de feromonen (geurstoffen) die ze uitscheidt tijdens deze periodes. Per keer werpt een Grantzebra 1 veulen die als snel mee kan komen met de kudde. De strepen van de veulens zijn de eerste tijd meer bruin-wit dan zwart-wit. Pas na verloop van tijd worden ze diepzwart. Het zijn zoogdieren: het veulen drinkt regelmatig bij zijn moeder. Hij herkent haar aan haar geur en strepenpatroon. De draagtijd van een Grant zebra is ongeveer 12 maanden.