Olifanten: de grootste landzoogdieren ter wereld

Met 4900 kilogram behoort de savanneolifant dan ook tot de zwaarste en grootste zoogdieren ter wereld, de mannetjes wegen tussen de 4000 en 6000 kilogram. De savanneolifant is ook een multi recordhouder als het aankomt op grootte dingen, o.a. zijn poten. Daarvan komt ook het spreekwoord “Met je onhandige olifantenpoten”. Spijtig genoeg, is één de grootste olifanten ter wereld afgeschoten door stropers in Kenia, ze waren voornamelijk uit op ivoor en slagtanden(die elk meer dan 50 kilo wegen!). Stropers zijn nog altijd een groot probleem voor natuurparken in Afrika."

Diversiteit in olifanten

Op deze aarde bestaan er verschillende olifanten, toch onderscheid men olifanten in 2 groepen, deze groepen komen dan ook het meest voor. De eerste groep is uiteraard de Afrikaanse olifant en de tweede groep is de Aziatische olifant. Volgens sommige zou er nog een derde soort zijn, de West-Afrikaanse olifant, maar er is onvoldoende bewijs en onderzoek om aan te tonen dit ook nog een aparte groep is. In tegenstelling tot de witte en de zwarte neushoorn is er bij de olifanten wel een duidelijk onderscheid. Als je die olifanten uit beide landen zou kunnen samenbrengen zal je zeker een verschil zien. Zoals als vermeld zijn de Afrikaanse olifanten groter. De Afrikaanse olifant is ruim één meter groter, en daarmee ook 1000 kilo zwaarder. Bij de Indische of de Aziatische olifant is alles kleiner, de oren, poten, en de slagtanden. De Aziatische olifant heeft een kaarsrechte rug, terwijl de Afrikaanse olifant een soort pelvic tilt heeft. Er zijn wel nog andere uiterlijke verschillen die je kan opmerken, als je naar de dierentuin gaat. De Indische olifant heeft maar 1 vinger aan zijn slurf.

Waarom die lange slurf?

Als je een kind leert dieren te onthouden, is de olifant namelijk een van de makkelijkste. Door zijn slurf onderscheid hij zich echt wel van de rest van de Afrikaanse dieren. De slurf is vanzelfsprekend het belangrijkste lichaamsdeel van een olifant. De slurf is een eigenlijk zijn neus en bovenlip bij elkaar, dit omdat wanneer de olifant nog in de buik van zijn moeder zit, de slurf en de bovenlip van elkaar gescheiden. De slurf wordt eigenlijk vooral gebruikt om te overleven, zoals drinken,planten te pakken van de bomen en zichzelf verfrissen in het warme Afrika. Dit is misschien niet zo vanzelfsprekend, maar olifanten kunnen ook ruiken met hun lange slurf. Eigenlijk is het zo een beetje een voelspriet voor een olifant, waarmee hij alles kan aftasten en ontdekken. De olifant is een van dieren die makkelijk een auto kan omver gooien, in zijn slurf zitten namelijk 60.000 spieren. Doordat de slurf heel flexibel is kan hij hem oprollen als bescherming, niet alleen zijn eigen slurf, evenwel zijn of haar kind kan hij daarmee beschermen.

Leefgebied van de olifant

In de film Moglie zie je voornamelijk dat olifanten in het bos leven(bosolifant), natuurlijk zijn er eveneens ook savanne olifanten. Vroeger kon het zelfs zijn dat de twee soorten gewoon naast elkaar leefden Eigenlijk kwam een olifant bijna overal voor in Afrika, door de klimaatverandering, zijn ze wel gedwongen geweest om klimaten op te zoek waar er meer regenval is. Nu leeft de Afrikaanse olifant voornamelijk het zuiden van de Sahara, je kunt ze ook nog spotten op sommige plaatsen in West-Afrika. Als het te droog en te warm is moet ook de savanneolifant vochtige plaatsen opzoeken. Olifanten hebben ook een dikke huid( wat trouwens ook weer verwijst naar het spreekwoord”Een olifantenhuid hebben”) die beschermt tegen de gevaren. Bij hete temperaturen moet ook de olifant onderdak zoeken voor de blakende zon. Daarvoor gaat hij naar bossen waar een schaduw is of moerassen waar het licht niet zo fel is. De Indische olifant leeft verspreider kan de Afrikaanse. Die leeft in. Cambodja Zuid-China Thailand Laos Malesië Myanmar Nepal Vietnam In Zuid-China leeft waarschijnlijk de grootste populatie aan Indische olifanten, ongeveer zo’n 200. In de 19e eeuw was die veel meer, het is een bedreigde diersoort geworden, daardoor is het aantal ook flink verminderd.

Voeding van de olifanten

Nu we toch bezig met de Indische olifant kunnen we ook meteen starten over de voeding ervan. De Aziatische olifant eet wel bijna alles van plantaardig voedsel. Wel 150 kilo per dag! Gecombineerd met ruim 100 kilo water. Bij Afrikaanse olifanten is het net hetzelfde, in het natte seizoen eten ze vooral kruiden, natte gewassen en uiteraard gras. Als het droog is grijpen ze dan weer naar jonge bomen. Olifanten eten echt heel veel zo’n 12 uur per dag spendeert de olifant aan eten.

Het leven van een olifant

Je hebt ook olifanten koeien, die leven dan in groep, die wordt geleid door de Matriarch eigenlijk de alpha in de groep, meestal ook de oudste en de grootste. Bij olifanten heb je wel geen omega, dit komt natuurlijk omdat de olifanten niet moeten jagen of fit zijn voor de jacht. Ze worden namelijk zelf gejaagd. Olifanten kunnen tot 70 jaar worden, wanneer ze ongeveer tussen de 10 en 14 jaar oud zijn, worden ze uit hun gezelschap verdreven. Meestal sluiten ze zich dan aan bij groepen die alleen maar bestaat uit mannetjes. Als een olifant zijn einde echt begint te naderen leven ze hoofdzakelijk alleen.

Voorplanting

Met hun slurf(via infrageluiden laten de vrouwen horen dat ze klaar zijn om te paren, dit betekent dat ze bronstig is. Omdat olifanten koeien slechts zelden bronstig zijn, is dit het ideale moment voor de mannetjes om te paren. Een musth heet de periode waarin de vrouwtjes bronstig zijn. De mannetjes zijn veel agressiever, dit door hun hoger testosterongehalte. De vrouwtjes dragen de baby dan 2 keer zo lang als een mens, wel 660 dagen, wat bovendien de langste draagtijd is van alle dieren. Dat betekent dat, wanneer dat de olifant zwanger is, hij heel kwetsbaar is. Wanneer het kalf geboren is, kan het bijna amper zien, rechtstaan gaat wel al. Wanneer hun kalf honger heeft en er geen water meer is, laat de moeder water terugstromen voor het kind om het dan te drinken te geven.

Voorouders van olifant

De verwante voorouder van de olifant is wellicht de mammoet, maar toch er nog een dier dat nog verder terug gaat in de geschiedenis van de olifant. De moeritherium is één de van de oudste slurfdieren die er bestaan heeft. De slurfdragers of proboscidea zijn eigenlijk 50 miljoen jaar geleden ontstaan uit de hoefdieren. Daarom speculeert men ook al,dat paarden hiermee iets zouden te maken hebben.

De toekomst van de olifant

Zoals al aangetoond in het begin, is het aantal olifanten drastisch verminderd, zowel in Afrika als in Azië. De Aziatische olifant werd vroeger beschermd, omdat men het dier kon gebruiken om zware dingen te verplaatsen of als lastdier. De dag van vandaag bestaan bestaan er betere machines die dit werk kunnen doen. Die machines maken trouwens ook de natuurgebieden van de olifant kapot. Sinds 1979 is de habitat van de Afrikaans olifant met wel 50% afgenomen. De Indische olifant krijgt het zwaarder te verduren, 85% van zijn originele leefgebied is weggenomen. En met de stropers in Afrika en de jagers in India is het nog moeilijker om te overleven.