De veldspitsmuis (Crocidura leucodon) zijn een soort die onder de zoogdieren (klasse binnen het dierenrijk). Vanuit de naam verwacht men dat de spitsmuizen onder de muisachtigen vallen (en dus knaagdieren zijn). Dit is niet het geval. De veldspitsmuis is ingedeeld onder de orde insecteneters en de familie spitsmuizen.

Verspreiding

Met name komt de Veldspitsmuis in het zuiden van Nederland voor. In Limburg zijn de meeste Veldspitsmuizen te vinden en dit kent de oorsprong in 1930.

Kenmerken

Bij spitsmuizen hebben de tandjes oranjerode puntjes. Bij de Veldspitsmuis is dit niet het geval en heeft het dier volledig witte tandjes. De Veldspitsmuis wordt ook wel ingedeeld als de Wittandspitsmuizen.

De onderkant van de Veldspitsmuis is wit en de bovenkant is glanzend donkergrijs. Tussen beide kleuren (boven- en onderkant) loopt een scheiding de demarcatielijn. De Veldspitsmuis heeft een lengte van 6 tot 9 centimeter en een staartlengte van 3 tot 4 centimeter. De Veldspitsmuis heeft een relatief korte staart. Het gewicht van het dier bedraagt 7 tot 14 gram. Bij het zoeken naar voedsel maken ze een zingend en gekwetter geluid. Tjieieuwieuw.

Leefgebied Veldspitsmuizen

De Veldspitsmuizen komen voor in vochtige gebieden en ook in droge bossen. Daarnaast zijn ook parken, steppen, graslanden en woestijnen gebieden waar de Veldspitsmuis waargenomen kan worden. Deze muizen zijn meestal in de omgeving van goede beschutting, vanwege de de gevoeligheid voor vocht en kou. Het komt dan ook voor de Veldspitsmuis zich in gebouwen begeven in de wintermaanden. Klimmen is geen eigenschap van de Veldspitsmuis.

Voedsel Veldspitsmuis

De jacht van een Veldspitsmuis is zowel in de ochtenduren als in de avond. De Veldspitsmuis jaagt op insecten, wormen, slakken en spinnen. Daarnaast kan deze soort muis ook een kadaver van zijn eigen soort eten.

Voortplanting en draagtijd

In april worden de jongen geboren en kan een nest van 3 tot 9 zijn. Er volgt een korte zoogtijd van 3 tot 4 weken van de kale jongen. Jaarlijks kan een vrouwtjes Veldspitsmuis 3 keer jongen werpen.