Bosspitsmuis (Sorex araneus)

De Bosspitsmuis is een soort onder de familie spitsmuizen. De spitmuizen vallen onder de orde insecteneters. Bosspitsmuizen zijn zoogdieren. In Europa is de bosspitsmuis het meest voorkomende soort onder de spitsmuizen.

Kenmerken

De vacht van een bosspitsmuis is donker roodbruin tot zwart. In de winter is de vacht een stuk grijzer en de haren zijn langer. In het voorjaar begint een tweede verharing waardoor er een kortere vacht ontstaat. Er zijn onder de bosspitmuizen ook lichtere varianten en soms ook albino’s aangetroffen.

Het lichaam van de bosspitsmuis is slank en een dunne spitse snuit. De snuit lijkt op een klein slurfje en aan het eind van de snuit bevinden zich snorharen. De spitsmuis heeft kleine ogen en de oren zijn verstopt onder de vacht. De tanden van de bosspitsmuis hebben oranjerode puntjes. De staartlengte van de bosspitsmuis is meestal de helft van de lichaamslengte. Het lichaam is 6 tot 8,5 centimeter lang en deze dieren wegen slecht 8 tot 12 gram. Aan het eind van de staart heeft de bosspitsmuis stinklieren zoals stinkdieren deze ook hebben. Vanuit deze stinklieren wordt er een lucht afgescheiden, waardoor de roofdieren afgeschrikt worden. Het komt vaak voor dat bosspitsmuizen doodgebeten worden door katten of honden maar door de afscheiding vanuit de staat niet opgegeten worden. Een bosspitsmuis kan 12 tot 18 maanden oud worden.

Gedrag bosspitsmuizen

De bosspitsmuis is een eenzelvig dier en accepteert geen soortgenoten op zijn territorium. Bosspitsmuizen bijten elkaar dood als ze in gevangenschap bij elkaar leven. In het wild komt dit doodbijten bijna niet voor. Bij een gevecht in het wild zal de verliezende spitsmuis piepend op zijn rug liggen en zal de winnende spitsmuis weglopen.

Leefgebied

De bosspitsmuis leeft in vochtige bossen en moerasachtige streken. De bosspitsmuis is zeer actief en leeft zowel ’s nachts als overdag. Tegen zonsondergang gaan deze dieren op zoek naar voedsel de insecten. Doordat bosspitsmuizen zeer actief zijn is er veel behoefte aan water en voedsel. Het voedsel is nagenoeg niet plantaardig.

Voorplanting spitsmuis

Als het paartijd is komen het mannetje en vrouwtje bij elkaar en na paartijd gaan ze weer uit elkaar. Het nest van een spitsmuis is meestal onder de grond tussen wortels van bomen of een andere beschutte plek.

De jongen worden blind en naakt geboren en gaan na 2 á 3 weken open. Na de 2 á 3 weken worden de jongen niet meer gezoogd. De moeder en jongen vormen soms een karavaan. Als er gevaar dreigt bijt het eerste jong zich vast aan de moeder, vervolgens het tweede jong aan de eerst en zo verder. Door deze ketting kan de moeder de jongen in veiligheid brengen. Na één jaar zijn de jongen zelf geslachtsrijp en soms pas na 2 jaar. Hoelang dit duurt is afhankelijk van de beschikbare voedsel.