De Spugende cobra (Naja nigricollis) wordt ook wel zwarthalscobra genoemd en vallen onder de familie koraalslangachtigen (Elapidae).

Spugende cobra

De Spugende cobra is een slang die gif kan spugen. Het gif zal in veel gevallen (bij mensen) op de ogen gericht zijn en kan erg agressief zijn. Als het gif in de ogen komt en niet snel uitgespoeld wordt kan blindheid het gevolg zijn. Het gif kan ook in de bloedbaan terecht komen als de Spugende cobra bijt. Dit kan erg gevaarlijk zijn en zelfs tot de dood leiden.

Dierenrijk

De Spugende cobra heeft de wetenschappelijk naam Naja nigricollis en de benaming dateert uit 1843. De benaming nigricollis betekent ‘zwarte kraag’ en is ontstaan doordat de slang een zwart hals heeft aan de onderzijde. Er zijn van de Spugende cobra twee ondersoorten Naja nigricollis nigricinta en Naja nigricollis woodi. De Spugende cobra's zijn schubreptielen waar ook de hagedissen en wormhagedissen onder vallen. De schubreptielen zijn een een orde onder de klasse reptielen.

Kenmerken

Het kenmerkende aan de Spugende cobra is de zwarte hals waar deze slangen de naam ook aan te danken heeft. Het gif van deze slang komt uit de tanden. De Spugende cobra heeft net zoals andere slangen op het lichaam schubben en heeft meestal bruine kleur. Ook zijn er exemplaren die bijna helemaal zwart zijn. Slangen ruiken met de tong en ademen via neusgaten.

Hoe lang is een Spugende cobra?

De Spugende cobra heeft een lengte van ongeveer 1,5 meter.

Wat eet een Spugende cobra?

De Spugende cobra is een carnivoor en eet knaagdieren, vogels, hagedissen en andere soorten slangen. Ook komt het voor dat deze slang muizen en ratten eet, waardoor de Spugende cobra ook in het gebied voorkomt waar relatief veel mensen leven. Wat dus gebeurt, omdat muizen en ratten in de buurt van de mens leeft. De Spugende cobra jaagt met name in de avond en nacht.

Hoe oud kan een Spugende cobra worden?

De Spugende cobra kan 15 tot 20 jaar oud worden.

Verspreiding

De Spugende cobra komt voor in het midden van Afrika en leeft met name in de droge savanne gebieden. De Spugende cobra leeft zowel in de bomen als op de grond.