Russische dwerghamster (Phodopus sungorus)

De Russische dwerghamster is een veel voorkomende soort die ook bekend staat als de Campbelli en de Winter White dwerghamster. Ook is er een derde soort afkomstig uit een fokprogramma van deze twee samen die de toepasselijke naam Winter White hybride hamster heeft.

Het is een zeer populaire huisdier soort, maar met een Russische dwerghamster in huis is het goed om te weten wat er allemaal bij komt kijken om zulke dieren als deze te kunnen onderhouden. Het beestje heeft de juiste voeding, alle vormen van amusement en lichaamsbeweging nodig. Van oorsprong leefden deze soort hamsters in China, Mongolië, Rusland, Kazachstan en Siberië. Ditzelfde geldt trouwens ook voor hun tegenhangers. Ze zijn van nature gewend om in woestijnachtige gebieden en graslanden te leven.

Kenmerken Russische Dwerghamster

De kenmerken wat ze zo speciaal maken zijn: Ze worden niet groter dan tussen de 10-12 cm.

In het wild worden ze niet ouder dan 1 tot 2 jaar, in gevangenschap onder de juiste omstandigheden kunnen ze drie jaar worden. De vacht van Russische dwerghamster kan variëren van kleur dit komt deels door welk soort en deels of het zijn winter- of zomervachtje heeft. De kleur kan daarom variëren van lichtgrijs tot spierwit.

Het proces genaamd ‘Torper’ houdt in dat deze dieren niet in winterslaap gaan, maar hun stofwisseling met 30% verlagen. Om dit te bereiken verlagen ze hun lichaamstemperatuur naar 20℃. Dit gebeurt wanneer de dagen korter worden. In de natuur begint dit proces voor zonsopgang en duurt 4 tot 9 uur. Al naar gelang de dagen langer worden stop dit proces.

Deze dwerghamsters met hun bonte kleuren zijn erg vriendelijk en sociaal met anderen, op voorwaarde dat ze uit hetzelfde nest komen of op de juiste manier zijn geïntroduceerd. Wanneer dit niet het geval is kan de Russische dwerghamster territoriaal gedrag gaan vertonen. Het zijn geweldige dieren die makkelijk zijn te verzorgen en tam te maken. Populair onder jongeren vanaf 7 jaar. Bij kinderen jonger dan 7 kunnen ze snel bang zijn wat kan leiden tot bijten of knabbelen.

Verzorging hamster

Voldoende accessoires ‒ Extra speelgoed, minerale likstenen/blokken en kauwstokjes in de kooi zijn belangrijk voor vermaak en onderhoudt van deze hamsters. Dit om te voorkomen dat ze hun verveling op de tralies gaan botvieren, willen ontsnappen of ongelukkig worden. Hoe meer van dit soort dingen zoals buizen, speelgoed(klimattributen) hoe gelukkiger ze zijn.

Bodembedekking ‒ Deze knaagdieren zijn echte gravers, dit houdt in dat de bodem goed bedekt moet zijn. Er zijn verschillende bodembedekkers bij de dierenspeciaalzaken verkrijgbaar. Zorg dat de bodem altijd 15 tot 20 cm bedekt is, zodat ze gangen en burchten kunnen graven om zo het natuurlijke foerageren te stimuleren. Het helpt ook om hun leefomgeving schoner te houden, omdat het goed hun afval absorbeert. Gebruik wel merken die geen pesticiden bevatten.

De juiste voeding ‒ Om diabetes of obesitas te voorkomen is een gezond en uitgebalanceerd dieet belangrijk voor dit soort hamsters. Er zijn meer dan genoeg merken voer verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak. Helaas kunnen sommigen daarvan misleidend overkomen. Russische dwerghamsters zijn granivoren, dus ze eten zaden en noten. Maar het zijn net als mensen lekkerbekken en eten liever de vette noten dan de goede.

Voeg daarom per dag een eetlepel speciale dieet korrels toe met afwisselend om de 2-3 dagen wat muesli, verse groenten of gedroogd fruit. Houdt rekening dat tijdens het bijvullen van hun voerbakje, de voorraad die deze knaagdieren creëren in hun voorraadkamer ook aangevuld moet blijven. Ze zullen altijd voedsel blijven opslaan, opdat ze nooit zonder komen te zitten.

Het zijn over het algemeen sociale knaagdieren

Een Russische dwerghamster is erg sociaal en geniet van gezelschap. Toch zijn er die liever op zichzelf wonen. Ze kunnen elkaar verdragen, maar dan moeten ze wel uit hetzelfde nest komen waar ze van jongs af aan mee zijn opgegroeid. De mannetjes worden na 2-3 maanden erg territoriaal en zullen geen andere in hun leefgebied dulden. Vrouwtjes kunnen elkaar makkelijker verdragen, ze hebben ook geen geurklieren om hun gebied af te bakenen.

Tot Slot: Voor een goede relatie met een Russische dwerghamster, zorg voor schone handen gewassen met ongeparfumeerde zeep. Ze mogen geen voedsel geuren ruiken. Dit om bijten te voorkomen. Forceer niks door ze zomaar op te pakken.