Goudhamster
Goudhamster
Expert paginaInhoud
Goudhamster
Een Goudhamster vindt zijn oorsprong in de woestijnen van Syrië of Turkije. Tegenwoordig kan men deze dieren zelfs hier als huisdier houden. De Goudhamster dankt zijn naam aan zijn mooie, goudkleurige, kortharige vacht. Nu zijn er al verschillende kleuren ( Van goud tot zwart, van lila tot grijs) alsook verschillende soorten beharingen (Van kortharig naar langharig, van normale beharing tot satijnzachte beharing) te vinden in deze uitzonderlijk grote hamstersoort onder de knaagdieren. Deze hamster wordt tot 18 cm groot, weegt tot 200 gram en kan tot 2,5 jaar oud worden. In het wild is de Goudhamster een bedreigde diersoort, en komt zelden nog voor. Meer en meer zijn de huisdiervarianten van de oorspronkelijke Goudhamster te vinden.
Voldoende ruimte voor de Goudhamster
De Goudhamster is een eenzaam diertje en wil alleen zijn in zijn eigen omgeving. Het slechtste wat men kan doen is een hamster bijzetten. Dan zal er gevochten worden tot er één van beide de dood vindt, want dit egoïstische beestje zal ten koste zijn territorium beschermen en zal nooit zijn ruimte met iemand delen. Deze grote hamster heeft ongeveer een hok met een oppervlakte van 100 x 40 cm nodig. De vloer mag licht hellend zijn, maar moet niet. Ze zijn verzot op molentjes waar ze kunnen blijven draaien. Deze moeten zeker 27 cm groot zijn en liefst dicht zonder openingen tussen de spijlen. Nog een laagje zaagsel als vloerbedekking en ze voelen zich als een koning te rijk. Verder spelen ze met wc-rolletjes of stukjes wc-papier. Een hamster wast zich graag in zand dus een bakje zand kan dienst doen als bad.
Dagelijkse voeding
Er zijn verschillende soorten voeding beschikbaar voor deze hamsters in de dierenspeciaalzaak. Kies wel voor echt hamstervoeding en niet voor ander knaagdierenvoedsel. Belangrijk is dat in hamstervoeding veel dierlijke eiwitten zitten die deze knaagdieren echt nodig hebben. Een grote lepel hamstervoeding per dag is de normale portie voor deze kanjer. Een blaadje groen mag ook dagelijks maar niet overdrijven. Check voor alle zekerheid eens online wat een hamster wel of niet mag eten.
Snacks:
Voor extra snacks kan men best hondenbrokken, zonnebloempitjes, meelwormen. Zeker geen kattenbrokken geven, want deze zijn veel te zout voor deze dieren. Ook te vermijden zijn de knaag- lik steen die men speciaal voor deze dieren verkoopt in de speciaalzaken. Hamsters slijten hun tanden voldoende op de portie harde voeding die ze dagelijks nodig hebben.
Dagelijks vers water:
Een hamster heeft dagelijks zijn portie vers water nodig. Ze drinken heel weinig maar toch de ganse dag door.
Oppassen voor winterslaap
Zorg dat de kamer waar de hamster leeft, een mooie constante temperatuur heeft van ongeveer 20 graden. Indien de temperatuur zeer snel daalt naar 10 graden, dan kan deze in winterslaap gaan. De winterslaap werkt in op de temperatuur van het dier zelf, zijn lichaamstemperatuur kan van 37 graden ineens naar 5 graden gaan. Ze hebben ook bijna geen hartslag, reageren amper, en verbruiken haast geen energie. Het is net of het diertje dood is door het koude aanvoelen. Het verschil tussen een winterslaap en overlijden, is dat ze tijdens de slaap zacht aanvoelen en nog een beetje bewegen met hun pootjes.
Haal hem terug uit deze slaap
Verwarm de kamer tot een aangename temperatuur of hou hem vast en blaas hem warm zodat hij lichaamswarmte voelt. Normaal zou er binnen 20 minuten weer leven in zitten en komt hij weer tot bewustzijn. Belangrijk is hier vooral om voldoende voedsel en water te geven zodat hij volledig energiek wordt.
Zelf fokken is geen goed idee
De hamsters worden sowieso gekweekt door professionele hamsterkwekers. Zij weten alles hoe de voortplanting in zijn werk gaat bij deze knaagdieren. Vanaf 4 maanden is een vrouwtje om de 4 dagen rijp om bevrucht te worden. Deze bevruchting of paring gebeurt binnen 20 minuten. De dracht zelf bedraagt zo'n 16 dagen met 6 tot 8 kleintjes tot gevolg. Het vrouwtje staat er spijtig genoeg alleen voor om deze jongen te voeden. Het mannetje mag niet meer bij het vrouwtje omwille van hun eigen territorium te willen beheersen. De moeder kan dan weer geen extra stress aan. Van de moment dat de jongen zelf maar worden aangeraakt, kan dit tot ernstige taferelen lijden zoals bv een soort van kannibalisme waar de moeder, de jongen helaas doodbijt. Na weken mogen de kleintjes de mama verlaten om zelf hun eigen weg te zoeken.
Adopteer ze liever en geef ze een goede thuis
Adopteren kan als men zeker is dat er goed voor deze hamster wordt gezorgd.
Voorwaarden voor adoptie
Eén hamster adopteren, voldoende ruimte hebben om deze te verzorgen. Ook de hamster heeft een bepaalde speeloppervlakte nodig om te spelen en te wonen. De hamster de nodige geneeskundige verlenen bij een erkende dierenarts en zeker niet te fokken met deze woestijndieren.