Rosse vleermuis / vroegvlieger

De Rosse vleermuis (Nyctalus noctula) ook wel de Vroegvlieger genoemd is één van de grotere vleermuizen. De Rosse vleermuis valt onder de familie Gladneuzen (orde = vleermuizen) en die zijn ingedeeld bij de klasse zoogdieren. In Nederland en België komt deze vleermuis voor en is met name vindbaar in de bossen en parken. De Rosse vleermuis houdt niet van grote open vlakten.

Kenmerken Rosse Vleermuis

De Rosse vleermuis kan tot 30 gram wegen en kan een spanwijdte van 40 centimeter hebben. De kleur is bruin rossig waar ook de naam van deze vleermuis op gebaseerd is. De Grote Rosse Vleermuis verschilt in afmeting dan het soort de Rosse Vleermuis. Daarnaast is de Rosse Vleermuis ook snel te verwarren met een kleiner soort de Bosvleermuis.

Verspreiding

Behalve in Noord-Ierland komt de Rosse Vleermuis in heel Europa voor. De Grote Rosse Vleermuis is niet alleen in Europa maar ook in Azië vindbaar.

Leefwijze Vroegvlieger

In de avond gaat de Rosse vleermuis op jacht. Toch komt het vaak voor dat voor zonsondergang of in de namiddag de jacht wordt geopend. Bij slechtere weersomstandigheden als het koud en winderig is, dan blijft de vleermuis in zijn verblijf. De Rosse vleermuis slaapt in holle bomen maar kan ook in torens of op zolders aangetroffen worden. Op deze plekken houdt de Vroegvlieger ook zijn winterslaap.

Het is mogelijk om de Rosse vleermuis met honderden bij elkaar aan te treffen. Vanuit de noordelijke streken kan deze vleermuis wegtrekken en legt dan meer dan 150 kilometer af.

Draagtijd Rosse Vleermuis

De holle bomen en zolders fungeren als de kraamkamer. Na een draagtijd van 73 dagen worden er één of twee jongen ter wereld gebracht. Het duurt ongeveer 6 tot 8 weken voordat de jongen vleernuizen kunnen vliegen en de jacht op voedsel zoals insecten aanvangt.