Beren (Ursidae)

Bij de beer wordt gelijk gedacht aan een groot en krachtig dier. Zo wordt de beer ook vaak gebruikt in logo’s die een soort van kracht moeten uitstralen. De huidige beren zijn groot en hebben stevige, korte ledematen. De staart van deze dieren is klein. In tegenstelling tot de huidige beren, waren de allereerste beren niet erg groot en hebben de beren zich ontwikkeld tot grote landroofdieren. Behalve de reuzenpanda, zijn beren over het algemeen echte alleseters. De reuzenpanda kiest liever voor bamboe om zich te voeden terwijl de ijsbeer liever voor vlees kiest. Beren vormen een familie binnen de orde der roofdieren en zijn verwant aan hond-achtigen, zeeroofdieren, kleine beren, marterachtigen tot de onder orde Caniformia. De berenfamilie omvat acht soorten in vijf geslachten.

  • De bruine beer
  • IJsbeer
  • Aziatische zwarte beer
  • Amerikaanse zwarte beer
  • Maleise beer
  • De lippenbeer
  • De reuzenpanda
  • Brilbeer

De bruine beer

De bruine beer komt voor in bepaalde landen in Europa, Azië en Amerika. Deze dieren zijn groot en stevig gebouwd, de mannetjes kunnen dubbel zo zwaar worden als de vrouwtjes. De bruine beer kan ongeveer 25 jaar oud worden en in gevangenschap nog ouder. De maaltijd van deze beer bestaat voornamelijk uit; knollen, wortels, runderen en vis. De Grizzlybeer is een bekend soort Bruine beer die in Amerika voorkomt.

IJsbeer

Deze grote geelwitte beer eet het meeste vlees van alle beersoorten. Er staat dan ook het liefste zeehond op zijn menu. Ook eet de ijsbeer; aas, walrussen, kleine walvissen, sneeuwhaas, vis, narwallen, lemmingen, zeevogels, eieren, rendieren, bessen en grassen. IJsberen worden zelden ouder dan 25 jaar, in gevangenschap kunnen ze ouder worden.

Aziatische zwarte beer

Aziatische beren hebben een zwarte vacht met een typische V-vormig witte markering op hun borst en een witte vlek op hun kin. De oren van deze beer zijn in tegenstelling tot andere beren, rond en relatief groot van formaat. Het menu van deze dieren is gevarieerd en bestaat uit; fruit, noten, planten, grassen, bessen, bladeren, kruiden, vlees, termieten, larven en honing.

Amerikaanse zwarte beer

Over het algemeen zijn deze beren zwart van kleur, maar in het westen zijn ze zwart tot kaneelkleurig van kleur. Er zijn zelfs witte tot zilvergrijze met een blauwachtige glans bekend. Deze reus heeft zeer sterke poten met lange nagels en leeft solitair. De zwarte beer is een omnivoor en eet het liefste gevarieerd; planten, twijgen, bladeren, noten, wortels, vruchten, bessen, spruiten, vis, insecten, larven, honing en kleine tot middelgrote zoogdieren.

Maleise beer

Het meeste opvallende uiterlijke kenmerk van deze beer is de heldere witte of gele halvemaan vlek op de borst. De voetzolen zijn onbehaard en de grote klauwen zijn gebogen. In tegenstelling tot zijn soortgenoten, is deze beer het liefste in de nacht actief. Het zijn goede klimmers en rusten het liefste de hele dag in een boom. Deze beren zijn omnivoren en eten graag; kleine zoogdieren, vogels, insectenlarven, termieten, eieren, vruchten, jonge scheuten en honing.

De lippenbeer

Deze beer dankt zijn naam aan zijn opvallende lippen. De lippenbeer heeft een tekening in de vorm van een hoefijzer op zijn borst staan. De klauwen wijken af van zijn soortgenoten, zijn klauwen zijn erg lang en hebben de vorm van een sikkel. Met zijn lange klauwen kan hij met gemak een termietenheuvel openkrabben. Naast termieten staan ook nog andere dingen op het menu van deze beer; vruchten, bloemen, honing en eieren.

Brilbeer

Deze beer dankt zijn naam aan de grote ronde cirkels rond zijn ogen. In tegenstelling tot zijn soortgenoten is deze beer voornamelijk een vegetariër en eet hij het liefste planten, boomvruchten, lage begroeiing, insecten, vogels, eieren, kleine zoogdieren en aas. Deze dieren hebben zware kaken om de taaiste planten te kunnen fijnmalen en op te eten. Om op te slapen en te eten, maken deze beren een soort van boomplatform. Dit platform heeft gemiddeld een dikte van 5cm.

De reuzenpanda

De reuzenpanda is een bedreigd diersoort. Door zijn uiterlijk worden deze dieren vaak beschouwd als aandoenlijk een aaibare dieren. Maar toch zijn deze beren zeker niet ongevaarlijk voor de mens en kunnen zich als het moet, fel verdedigen. In het leefgebied van de reuzenpanda komt bamboe in grote hoeveelheden voor, de panda eet dan voornamelijk ook van deze plant. Heel af en toe lusten ze ook ander planten en kleine dieren. De reuzenpanda wordt in dierentuinen vaak gezien, dit heeft als doel om voor nageslacht te zorgen, maar deze dieren staan erom bekend dat ze in gevangenschap niet erg gewillig zijn wat voortplanting betreft.

Kenmerken van de beren

Een beer is sterk en straalt dit ook uit. Hij heeft een dikke vacht, die in verschillende kleuren kan voorkomen. De ijsbeer daarentegen heeft een soort vet onder zijn vacht, dit helpt tegen het koude klimaat waarin hij leeft. De neus van een beer is zeer gevoelig, hiermee kunnen ze goed ruiken of er voedsel voor ze in de buurt is. De klauwen van een beer staan naar voren, met zeer scherpe nagels. De beer is een zoolganger, dit betekend dat ze hun nagels naar binnen kunnen trekken. De reuzenpanda heeft als enige nog een extra vinger aan zijn poten, deze wordt een valse duim genoemd. Beren hebben een ronde grote kop met kleine ronde oren. Behalve de reuzenpanda’s houden de meeste soorten beren een winterslaap. Ze kruipen dan in hun hol en slapen dan vervolgens de hele winter.

Leefgebied

Beren komen in verschillende landen voor. Er zijn echter landen waar beren in het verleden wel voorkwamen, maar in de loop der tijd helaas uitgestorven zijn in dat gebied. Beren komen voor in delen van Europa (Scandinavië en Roemenië), Azië, Amerika, Groenland en IJsland.