De Siamees is een katachtigen en zijn roofdieren. Er zijn naast de Siamees vele soorten katten en poezen.

De Siamees heeft de grote eer één van de oudste erkende kattenrassen te zijn. ‘Siam’ was de naam van de regio die we nu Thailand noemen. De Siamees is niet alleen als huisdier populair, maar ook als rolmodel in de media. De kat werd bezongen door onder meer The Rolling Stones (in hun nummer ‘Under my Thumb’) en Bob Dylan (in zijn nummer ‘Like a Rolling Stone’). In de film ‘De Aristokatten’ komt ook een beroemde Siamees voor: Shun Gon – een Siamees met een Chinees accent. De Siamees is een slimme, aanhankelijke kat met een prachtig uiterlijk.

Er zijn twee redenen waarom de Siamees ook wel ‘de hond onder de katten’ wordt genoemd. De eerste reden is de emotionele afhankelijkheid en trouw die de Siamees zijn baasje geeft. De tweede reden is dat de Siamees getraind kan worden om aan de lijn te lopen. Wist u trouwens dat Siamese katten ook ‘praten’? Zo proberen deze dieren met verschillende geluiden uw aandacht te trekken als ze bijvoorbeeld iets moois zien (of als u ze te weinig aandacht geeft).

Historie van de Siamees

De Siamees is terug te vinden in eeuwenoude manuscripten, van omstreeks 1350 na Christus. Deze manuscripten, de ‘kattengedichten’ genaamd (‘Tamra Maew’) zijn nu terug te vinden in de nationale bibliotheek van Thailand. Rond 1878 arriveerde de eerste Siamees in de Verenigde Staten. Deze Siamees was een cadeau van de Amerikaanse consul-generaal in Bangkok aan toenmalig president Rutherford B. Hayes.

Uiterlijke kenmerken van de Siamees

De Siamees heeft een driehoekig gezicht, met grote schuine oren. Zijn ogen zijn groot, amandelvormig en fel van kleur. Het lichaam is lang en elegant. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Britse Korthaar is molligheid geen kenmerk van de Siamees. De Siamees is slank en lenig. Deze kat heeft een korte, zachte vacht. De kleuraccenten liggen bij een Siamees op de staart en in het gezicht.

De Siamees komt voor in verschillende kleuren, hoewel de oorspronkelijke kleuren seal-, blue-, chocolate- en lilacpoint zijn. Vanwege het ranke lichaam van de kat wordt het beestje niet erg zwaar: zo tussen de 2,5 en 5,5 kilogram. De meeste Siamezen worden relatief oud voor een kat. Op 19-jarige leeftijd leeft nog zo’n 25 procent. Veel Siamese katten halen leeftijden van richting de 30 jaar.

Karakter van de Siamees

De Siamees geeft nèt wat meer passie, actie en liefde dan andere kattenrassen. Deze kat heeft veel aanhankelijkheid nodig. Hij heeft een bijzonder karakteristieke manier van mauwen en focust zich qua emotie erg op de mens. Rustig een boekje lezen is er niet bij met een Siamees. Deze kat gaat er hoogstwaarschijnlijk bovenop zitten.

Siamezen zijn slim en creatief. Het is een goed idee om kinderslotjes op de kastjes te maken, anders haalt de Siamees er van alles uit. Wat het beestje in zijn kop heeft, heeft hij niet in zijn kont. Het is een doorzetter die niet stopt totdat zijn doel (bijvoorbeeld het omgooien van die mooie nieuwe kamerplant) bereikt is. Daartegenover staat dat de Siamees je ontzettend veel troost en liefde geeft wanneer dat nodig is. De meeste Siamezen voelen de mens feilloos aan.

Verzorging van de Siamees

Zoals ook eerder omschreven, vraagt deze kat vooral veel aandacht. Voor de verzorging is niet veel tijd nodig. De vacht is gemakkelijk te verzorgen aangezien deze zeer kort en zacht is. Wel is het opletten qua voeding om te voorkomen dat de kat te dik wordt. Er bestaat speciale kattenvoeding voor de Siamees, waarvan de vacht nog wat extra glans krijgt en de Siamees goed op gewicht blijft.

Er zijn helaas een aantal erfelijke aandoeningen waar veel Siamezen last van hebben. Zo komt eiwitafzetting in de nieren en lever relatief vaak voor. Uiteindelijk kan dit de dood tot gevolg hebben omdat het ervoor kan zorgen dat de nieren en lever niet goed meer werken. Ook suikerziekte, verschillende soorten kanker en gewrichtsproblemen zoals heupdysplasie komen af en toe voor.

Samenvatting van de Siamees

Bent u opgewassen tegen een volwaardige nieuwe huisgenoot? Dan is de Siamees de juiste kat voor u. Een rustig huis is verleden tijd met de Siamees. Verdrietig alleen in een hoekje zitten zal ook niet meer voorkomen: deze kat is er altijd voor u. Lees meer informatie en bekijk foto's van katten en poezen.