Savannah

Het kattenras Savannah is een soort katachtigen die direct de aandacht trekt. Met zijn lange, slanke uiterlijk, bijzondere vlekkenpatronen en spitse oren is deze kat een wonderschone verschijning. De naam verraadt zijn exotische herkomst. Het ras is een ongewone kruising tussen een huiskat en de Serval – een wilde Afrikaanse kat. De kat prijkt niet alleen bovenaan de lijstjes over ‘de mooiste katten ter wereld’ maar ook staat hij vrij hoog in de lijst met ‘de duurste katten ter wereld’.

Historie

De naam die wetenschappers gebruiken voor deze mooie kattensoort is Felis catus x Leptailurus serval. Met zo’n prachtige Latijnse naam verwacht je dat het kattenras Savannah al heel wat jaren bestaat. Niets is echter minder waar. Pas aan het einde van de vorige eeuw, op 7 april 1986, werd de eerste Savannah-kat geboren. Zijn vader was een Serval en zijn moeder een Siamees. Judee Frank, een Amerikaanse kattenfokker, was de gelukkige koppelaar. Judee begon met deze missie omdat ze graag een kattenras wilde met het wonderschone lichaam van een Serval-kat met het getemde karakter van een huiskat.

Patrick Kelley, een andere fokker, was direct enthousiast. Hij kocht één van Franks kittens en speelde een grote rol in de ontwikkeling van het kattenras Savannah. In 2001 werd de Savannah-kat door ‘The International Cat Association’ (TICA) erkend als nieuw en eigen kattenras. Omdat het kattenras Savannah nog niet zo lang bestaat, is het diertje nog relatief zeldzaam. Zeker in Nederland zijn er nog maar weinig fokkers die zich op het Savannah kattenras focussen.

Uiterlijke kenmerken

Wellicht klinkt het wat vreemd, maar het kattenras Savannah is een knap staaltje design. De kat heeft een kenmerkend statig uiterlijk. Hij is lang en slank, waardoor hij erg groot oogt. De grootte en het gewicht van de kat zijn onder meer afhankelijk van de generatie en het geslacht van het beestje. De Savannah-kat kan tussen de drie en dertien kilo wegen.

De vacht van het kattenras Savannah heeft een wilde print. ‘The International Cat Association’ heeft voor ieder ras een fokstandaard opgesteld. Bij de Savannah-kat hoort volgens de TICA een bruingestipt streeppatroon en een zwarte smoke. De kleuren van de vacht, de stippen en streepjes, kunnen echter variëren. De vacht is kort en ruw. De staande oren en hoge schouders van het Savannah kattenras geven deze soort een wilde uitstraling. Deze oren zijn de grootste van alle katachtigen. Savannah-katten worden het mooist bevonden als ze daarnaast donkere ‘cheetah-tranen’ vanaf de ooghoek naar de neus hebben lopen. Het kattenras Savannah wordt over het algemeen minimaal zestien jaar oud.

Karakter Savannah

De meeste Savannah-katten hebben van nature een vriendelijk en sociaal karakter. Deze dieren zijn daarom prima thuis in een huishouden met kinderen of huisdieren. De aangeboren nieuwsgierigheid maakt dat dit kattenras snel leert en erg intelligent is. Natuurlijk is het wel belangrijk kan een Savannah al als kitten gesocialiseerd wordt. Het kattenras Savannah wordt op het gebied van loyaliteit regelmatig vergeleken met honden. Dit ras volgt zijn eigenaar en kan zelfs aan een riem lopen. Een andere overeenkomstigheid die de Savannah-kat met honden heeft is het kwispelen van de staart. Een Savannah-kat kwispelt vooral bij enthousiasme en blije spanning. De Savannah-kat is vooral overdags actief.

Verzorging

Een Savannah-kat behoeft geen ingewikkelde verzorging. Hij eet normaal kattenvoer. Zijn vacht is kort. Regelmatig een kam en borstel door het haar halen is voldoende. Een Savannah-kat houdt men binnen of buiten (in een buitenkooi). Het is wettelijk gezien zelfs verboden om een Savannah-kat buiten los rond te laten lopen, aangezien hij op papier onder de Serval (een wild dier) valt.

Het kattenras Savannah is gevoelig voor de ooglens-aandoening cataract. Als deze aandoening onbehandeld blijft kan cataract blindheid veroorzaken. Ook hebben Savannah-katten een aanleg voor hart- en vaatziektes. Het is dus erg belangrijk dat eigenaren van een Savannah-kat regelmatig de dierenarts bezoeken voor een controle.

Eigenaren van een Savannah-kat doen er goed aan om hun keukenkastjes te beveiligen met kinderhaakjes. Het kattenras Savannah leert namelijk ontzettend snel hoe ze deuren en kastjes kunnen openen. Ook doen baasjes er goed aan om breekbare spullen van hun kasten te verwijderen. De Savannah-kat kan namelijk bijna drie meter hoog springen uit staande positie. Van deze vaardigheid maakt het kattenras Savannah graag gebruik. Een ander grappig weetje: Het clichébeeld over katten is dat ze niet van water houden. Daar heeft het kattenras Savannah geen last van. Savannah-katten houden van water. Er zijn zelfs eigenaren die met hun kat samen douchen.

Samenvatting Savannah

Al met al is het kattenras Savannah een bijzondere en nieuwe soort. Zo nieuw zelfs, dat de Nederlandse overheid nog zoekende is hoe zij de kat moeten categoriseren. Omdat de Serval officieel een ‘wild dier’ is, wilde de minister in 2017 het kattenras Savannah zelfs verbieden omdat de kat als wild beest ‘gevaarlijk’ zou zijn. Iedereen die met deze mooie soort te maken heeft weet dat deze bewering onzinnig is. Het beest ziet er weliswaar wild uit van buiten, maar is zachtaardig van binnen.

Rasvereniging

In Nederland staat het kattenras Savannah geregistreerd bij de Nederlandse TICA Club ‘Cats and Tulips’.