Afrikaanse Olifant
Afrikaanse Olifant
Expert paginaInhoud
Afrikaanse olifant
De Afrikaanse olifant is het grootste landdier ter wereld. De Afrikaanse bosolifant leeft voornamelijk in de regenwoudgordel van West- en Centraal-Afrika. De savanneolifant in de rest van Afrika ten zuiden van de Sahara. Meestal bedoelen mensen de savanneolifant als ze het hebben over ‘dé Afrikaanse olifant’. Het is de grootste olifant die er is.
Kenmerken
De afrikaanse olifant is het makkelijkst te herkennen aan zijn oren. deze zijn veel groter dan van bijvoorbeeld de aziatische olifant. ook wel logisch als je bedenkt dat de olifant zijn oren gebruikt om zichzelf koelte toe te wuiven en het op de afrikaanse savanne heter wordt dan in de aziatische bossen.
Verder heeft de Afrikaanse olifant altijd slagtanden. Ook de vrouwtjes. Stropers hebben het voorzien op deze slagtanden die gemaakt zijn van ivoor. Het is een kostbaar materiaal waar sommige mensen veel geld voor over hebben, ondanks dat de handel in ivoor in veel landen verboden is. Hierdoor is de mens de enige echte vijand van de olifant.
Voedsel
Het zijn herbivoren die leven van takken, bladeren, gras en soms boomschors. Met hun slurf woelen ze wortels uit de grond en ook vruchten staan op het menu. Grote dieren hebben veel voedsel nodig: per dag eet een volwassen olifant wel 200 kilo aan voedsel.
De slurf is bij veel activiteiten hun hulpmiddel. Deze bestaat uit talloze spieren en de olifant kan hiermee zowel een klein takje als een boomstam oprapen. Water drinken ze door het op te zuigen in hun slurf en daarna in hun mond te spuiten. Ze gebruiken de slurf ook voor sociale communicatie én om zichzelf nat te spuiten met water. Maar het is natuurlijk ook gewoon een goede neus, waarmee ze geuren van kilometers ver weg mee kunnen oppikken, door de slurf hoog in de lucht te steken.
Leefwijze
De olifant is een sociaal kuddedier die vrijwel altijd in groepen leeft. Zodra de mannetjes (bullen) oud genoeg zijn, vormen ze een eigen groep die soms de vrouwelijke kuddes opzoeken. Soms leeft een mannetje alleen. Aan het hoofd van de vrouwelijke kudde staat de matriarch. Dit is meestal het oudste vrouwtje van de groep. De verschillende groepen olifanten zijn vaak goed bevriend met elkaar.
Leeftijd
Olifanten worden best oud. Gemiddeld wordt een olifant in het wild tussen 55 en 60 jaar. Ze kunnen veel ouder worden, maar door illegale stroperij en andere conflicten met de mens ligt de levensverwachting van een olifant in het wild minder hoog dan in bijvoorbeeld een dierentuin.