De Afrikaanse moerasschildpad is één van de meest indrukwekkende schildpadden is misschien wel de Afrikaanse moerasschildpad (Pelomedusa subrufa). Een Afrikaanse moerasschildpad behoort tot de schildpadden van gemiddelde grootte en is tot 20 centimeter lang, is de Afrikaanse moerasschildpad een vrij gemiddelde schildpad qua lengte. Er zijn wel exemplaren die daarentegen 30 centimeter kunnen worden. Het gaat hier dan enkel om de lengte van de carapax. Een carapax is een ander woord voor het gewelfde rugschild van de Afrikaanse moerasschildpad. Dit rugschild is erg belangrijk voor een schildpad. In tekenfilms zie je schildpadden wel eens uit hun schild stappen, maar feitelijk bevinden zich hier de vergroeide ribben in en de vertebrale platen. Dit wordt op de rug van de Afrikaanse moerasschildpad gehouden door het platte buikpantsger dat ook wel een plastron wordt genoemd. Het schild is bruin tot groen van kleur en langwerpig en koepelvormig. Als je naar de schildplaten kijkt van het schild van de Afrikaanse moerasschildpad, dan zie je dat ze in het midden aardig groot zijn. De Afrikaanse moerasschildpad zelf is wat lichter van kleur dan zijn schild. De Afrikaanse moerasschildpad heeft een spitse, maar niet al te lange snuit. De nek van de Afrikaanse moerasschildpad is wel vrij lang. De helft van het schild wordt bedekt door de lengte van de nek. Deze wordt helemaal ingetrokken wanneer er gevaar dreigt. Aan iedere poot heeft deze schildpad 5 nagels.

Het leven van de Afrikaanse moerasschildpad

Net zoals alle andere schildpadden, behoort ook de Afrikaanse moerasschildpad tot de reptielen. In een groot deel van Afrika komen deze schildpadden voor, vooral ten zuiden van de Sahara. Het leefgebied van de Afrikaanse moerasschildpad bestaat vooral uit water. Het gaat hier niet alleen om permanente wateren, want die kom je in dit gebied niet tegen. Maar het kan ook gaan om tijdelijke stukken water. Een eigenschap van de Afrikaanse moerasschildpad dat deze van poel naar poel of zelfs van rivier naar rivier trekt. Het is dus zeker geen dier die standaard op een plek blijft wonen. De Afrikaanse moerasschildpad is een rondtrekkend dier dat altijd op zoek is naar een betere leefomgeving. Als het gebied te droog wordt, dan heeft de Afrikaanse moerasschildpad de eigenschap dat hij zichzelf ingraaft. Daar zal hij dan net zo lang wachten totdat het water er weer terugkeert. Alhoewel de Afrikaanse moerasschildpad graag in het water leeft, komt het er ook wel eens uit om op zoek te gaan naar eten of om te genieten van de zon. Ze eten vooral slakken, tweekleppigen en andere ongewervelden.

De Afrikaanse moerasschildpad

Niet alleen de Afrikaanse moerasschildpad zijn fantatstische schildpadden die onder de Halswenders vallen. Je kunt ook denken aan Halsbergers of aan de Pelomedusa Subrufa Olivacea. Alhoewel deze laatstgenoemde wel tot een aparte schildpadden soort behoort. Veel mensen houden schildpadden in huis. Houd er wel rekening mee dat dit niet hun originele habitat is en dat het vaak maar lastig is om dit leefgebied goed na te bootsen. Een Afrikaanse moerasschildpad kan je al helemaal niet thuis houden. De Afrikaanse moerasschildpad is een schildpaddensoort die echt thuishoort in de natuur of, wanneer het niet anders kan, in een dierentuin. De Afrikaanse moerasschildpad is zeker de moeite waard om aandacht aan te schenken en te bekijken. Het is een van de mooiste schildpadden soorten die we op aarde hebben.