Kip
Pauwen
Expert paginaInhoud
Pauwen (Pavo)
De pauw; een prachtige vogel die werkelijk kan betoveren!
Oorspronkelijk afkomstig uit India, Maleisië en Sri Lanka, heeft de pauw zich over de hele wereld verspreid en is hij een van de mooiste sier- en exotische vogels op aarde. Het is echt een zeer mooie en populaire vogel in de wereld, met een ongeëvenaarde schoonheid waarvan de elegantie en pracht nergens onopgemerkt blijft. De pauw behoort tot de groep van hoendervogels en zijn familie van de fazant, de kip en de patrijs. Deze vogels worden daarom ook fazantachtigen genoemd. De bekendste pauwensoort is de koningsblauwe pauw.
Uiterlijke kenmerken
Een volwassen pauw kan rond de 130 cm groot worden. Hun staart is lang en erg weelderig en kan wel tot 160 cm lang zijn met een prachtig patroon van "ogen". Het gewicht van mannen ligt tussen de 4-5 kg en van vrouwtjes rond de 4 kg.
Het mannetje heeft een uitbundig verenkleed, bestaande uit intense kleuren; wit, blauw, groen, goud of zwart. De snavel is grijs en bovenop de kop zit een kleine kroon met veren waarvan de basis wit is. De vrouwtjes zijn veel minder kleurrijk: hun verenkleed is overwegend groenachtig grijs. Ze hebben een onopvallend patroon en hebben geen lange staart. Zij gebruiken deze kleur als camouflage om het nest of de kuikens tegen roofdieren te beschermen. Haar bruine verenkleed, maakt het vrouwtje namelijk minder opvallend als ze op de grond, in haar nest, zit te broeden.
Gewicht
Pauwen leven meestal 20 tot 25 jaar en kunnen zich aanpassen aan verschillende klimaten. Hoewel ze het liefst in tropische plekken willen leven met toegang tot veel water en vegetatie,kunnen ze ook heel goed in koude klimaten leven en kunnen ze zich ook aanpassen aan strenge winters.
Tijdens de winter vallen de veren van het mannetje af. In de lente groeien en weer nieuwe aan en krijgt het mannetje zijn pracht weer terug. Om deze reden zijn deze vogels een symbool geworden van vernieuwing en gunstige veranderingen, onsterfelijkheid en wedergeboorte. In China wordt de pauw daarom gezien als een teken van vruchtbaarheid en welvaart.
Waar leven de pauwen?
Deze vogelsoort is dus afkomstig uit Azië. Maar, heden ten dage is de pauw overal in de wereld te vinden. Deze fazantachtigen leven voornamelijk in de jungle of in heuvelachtige gebieden tot zo'n 800 meter hoog. Het liefst verblijven ze in de buurt van een waterbron. Overdag verstoppen ze zich meestal in het dichte bos. In de vroege morgen komen de vogels uit de bomen en gaan dan op zoek naar voedsel in velden en weilanden in de omgeving van hun woongebied.
Voedsel
De pauw is een alleseter. Hij is een omnivoor die de gehele dag op zoek is naar voedsel en zich voedt met insecten, zaden, fruit, gras en andere groenten. Maar, ook wormen, kleine hagedissen, slangen en slakken staan op het menu van een pauw. Verder zoekt een pauw regelmatig kleine steentjes, die hij opeet om zijn voedsel beter te laten verteren.
Het tonen van de staart
Het tonen van zijn staart is niets meer dan een ritueel voor het mannetje om het vrouwtje aan te trekken. Met deze staart flirt meneer de pauw. Hij pronkt met vrouwtjes, maar waarschuwt tegelijkertijd ook andere mannetjes om tijdens dit ritueel bij hem uit de buurt te blijven. Zijn verenpracht is eigenlijk gewoon een reclamebord. Als hij zijn staart als een waaier opent, komt er een verscheidenheid aan kleuren tevoorschijn die indruk maken. De haan kan zijn veren laten trillen en een ritselende geluid laten maken.
Aan de bovenkant van de staart, die ongeveer 200 veren heeft, zit een klein oog. - hoe meer oogvormige vlekken de pauw in zijn staart heeft, hoe groter de kans is dat hij een vrouwtje weet te versieren. Studies tonen aan dat vrouwtjes de voorkeur geven aan paren met mannetjes die een groter aantal ogen in de staart hebben, wat een indicatie zou zijn voor de gezondheid van de man.
Territoriale Hoendervogels
De pauw is een territoriale vogel. Dat wil zeggen dat hij de aanwezigheid van andere dieren niet accepteeert, vooral niet als het mannetjes van dezelfde soort zijn. Wanneer zijn territorium wordt binnengevallen door een ander mannetje van dezelfde soort, zal hij ermee vechten totdat de vreemdeling zijn territorium verlaat. Als hij uiteindelijk een gevecht verliest, trekt hij zich terug om een ander territorium te zoeken en deze te bevechten voor zijn bezit.
Paren en jongen
Het paren blijft niet onopgemerkt voor andere dieren die in de buurt van het territorium van een pauw komen, want in deze fase schreeuwen de vogels dag en nacht. Tijdens de paring voert het mannetje een ingewikkeld ritueel uit waarbij de extravagante staart de hoofdrol speelt. Mannetjes bereiken geslachtsrijpheid na twee en een half jaar, wanneer de staart volledig is gevormd. De paring vindt plaats in het vroege voorjaar.
De staart heeft de functie om de vrouwtjes te laten zien hoe gezond de mannetjes zijn, waarvan de grootte evenredig is aan de fysieke en genetische gezondheid van elk van de dieren. Het mannetje paradeert voor het vrouwtje om haar aandacht te trekken door verschillende bewegingen te maken en vooral door zijn staart te draaien en te spreiden. Daarnaast gaat hij schreeuwen waarmee hij wil duidelijk maken dat hij graag met het vrouwtje wil paren.
Na een geslaagde paring, legt het vrouwtje in een door haar in de grond gebouwd nest, tussen de 4 en 8 eieren - één per dag, en meestal in de middag -, die tussen de 28 en 30 dagen nodig hebben om uit te komen. De eieren zijn lichtbruin en de kuikens worden geboren met weinig bruine veren en kunnen ze zich al heel snel zelf voeden en rennen zonder de hulp van hun ouders. Na 2 maanden zien ze eruit als volwassenen. Het mannetje helpt niet bij de verzorging van eieren en is een polygamist. Dit betekent dat het mannetje een harem heeft met ongeveer 6 vrouwtjes waarmee hij zal paren.
Pauwen kunnen vliegen en slapen in bomen
Ondanks dat het landvogels zijn met weinig vliegcapaciteit, slagen ze erin om te vliegen, ook al doen ze dat alleen in geval van gevaar. Wanneer er namelijk gevaar dreigt, kunnen deze dieren toch opstijgen. Verrassend genoeg, zijn hun lange staarten geen belemmering om op te stijgen. Hoewel hun vliegafstanden beperkt zijn, kunnen ze oplopen tot 16 kilometer per uur.
Het vliegen van pauwen oogt erg onhandig en is vrij lawaaierig. Pauwen zien vliegen, is echt een vreemde ervaring. Alles lijkt in slow motion te gebeuren en de vlucht is niet de meest gracieuze. Het voelt eerder alsof het vliegen helemaal geanimeerd is en er een film wordt afgespeeld.
Pauwen slapen in bomen
Deze hoendervogels brengen de nacht door in boomtoppen. En, als ze worden bedreigd, vluchten ze ook naar de bomen. Sommige favoriete bomen, kunnen zelfs hele slaapzalen worden voor verschillende pauwen. De hoge takken fungeren als goede uitkijkposten. Wanneer de pauw gevaar ziet, waarschuwt zijn schreeuw meteen andere pauwen in de omgeving.
Geschreeuw
De zintuigen horen en zien, zijn bij de pauw zeer goed ontwikkelt. Hierdoor hebben nachtelijke roofdieren het niet gemakkelijk. Want, bij het minste of geringste geluid, geeft de pauw al een alarmkreet die onmiddellijk een kakofonie van luide geluiden veroorzaakt, die worden uitgezonden naar de andere pauwen van de groep. Deze roep kan tot een kilometer ver rijken. 's Avonds schreeuwen de pauwen meestal, maar ook op het moment van paren. Soms wordt hun nachtelijke geschreeuw buitengewoon onaangenaam.
Soorten pauwen
Naast de koningsblauwe pauw, bestaan er nog andere variaties pauwen op de wereld. Te weten;
De witte pauw
Deze prachtige soort is niet zoveel anders dan de blauwe pauw, echter het verenkleed is wit. Men denkt dat dit komt omdat in vroegere tijden, de Chinezen de blauwe pauw naar besneeuwde bergtoppen brachten. En omdat de vogels wilden overleven in de kou, heeft hun verenpak zich aangepast aan een besneeuwde omgeving.
De Harlekijn pauw
Deze pauw is een kruising tussen de witte pauw en de koningsblauwe pauw. Deze vogel heeft grote delen van het lichaam helemaal wit. En dit komt voor bij zowel het vrouwtje als het mannetje.
De Bronzen pauw
Deze vogel heeft donkerbruine veren in de nek en ook vlekken op de staartveren in de vorm van ogen. Bovendien heeft het metalen tinten die het hoofd omringen, terwijl het verenkleed donker wordt totdat het de vleugels bereikt. Er zijn nog meer soorten pauwen, maar deze worden niet zo heel vaak genoemd in literatuur.
Pauwziekten
Pauwen zijn erg vatbaar voor zeer koude of zeer vochtige gebieden. Ze kunnen reuma en artritis krijgen als de temperatuur lager is dan 2 ° C. Dit veroorzaakt gevoelloosheid in poten en vleugels. Daarnaast zijn deze vogels erg gevoelig voor maag-darmproblemen, maar ook voor ademhalingsinfecties.
De koningsblauwe soort was ooit een heilige vogel
In vroegere tijden werd de blauwe pauw als heilig beschouwd in India. Als daar iemand één van deze prachtige vogels doodde, werd de persoon zelf ter dood gebracht. Tegenwoordig bestaat deze gewoonte niet meer, maar in sommige hindoetempels worden pauwen nog steeds gevoed door priesters.
De mens begeert de pauw
Het spreekwoord zegt; Zo trots als een pauw! En dat mag ook. De pauw mag ook trots zijn op zijn pracht en praal. Want de prachtige exotische staart van deze vogel is levende kunst die de mens begeert, plukt, verkoopt en gebruikt om mee te pronken als een ornament, fantasie en decoratie. Pauwen zijn geliefde vogels.