Orka
Orka
Expert paginaInhoud
De orka (Orcinus orca) is een prachtig zoogdieren die onder de dolfijnen vallen. De orka's behoren tot walvisachtigen. Als echte roofdieren staan ze aan de top van de voedselketen. Het is geen verrassing dat ze in het Engels ook wel killer whale worden genoemd. In 1977 werd de naam populairder in de film "Orca: Killer Whale".
Een orka heeft de volegnde kenmerken:
- -De orka is zwart met wit
- -De orka is een zoogdier
- -De orka is een roofdier
- -De orka leeft niet alleen
- -De orka heeft zijn eigen taal
- -De orka is het gevaarlijkste roofdier in het water, maar niet voor mensen
Hoe groot is een orka?
Mannetjes zijn gemiddeld 7 tot 8 meter lang en vrouwtjes kunnen ongeveer 5 tot 6 meter lang worden. De grootste orka in de geschiedenis bereikte bijna de 10 meter! Orka's zijn ook zeer zware dieren.
Wat eten orka’s?
De orka is een roofdier en eet voornamelijk vissen, zeevogels (inclusief pinguïns) en andere zoogdieren. Zeeleeuwen en zeehonden staan vaak op het menu, maar ook orka's kunnen haaien eten.
Hoe jagen orka’s?
De manier waarop orka's aan hun voedsel komen is heel bijzonder. Door samen te werken met de groep kunnen ze prooien opjagen of ervoor zorgen dat de jongen van hun moeder worden gescheiden. Er zijn ook enkele video's waarin een groep orka's de ijsschotsen kantelt en zeehonden die erop liggen in het water laat vallen. Echt slim, die orka's!
Zo groeit een baby orka op
Een orka leeft in een groep waar het oudste vrouwtje de leider is. Dit is een warm gezin en de baby-orka wordt beschermd door zijn moeder. Het vrouwtje is ongeveer 17 maanden drachtig, waardoor er een unieke verbinding ontstaat tussen het kalf en de orka. Er zijn ongeveer acht welpen van verschillende partners in haar leven. Goed om te weten: De orka zal niet paren met partners in de groep.
Het unieke van deze connectie blijkt ook uit het feit dat sommige vrouwtjes enkele dagen een dood kalf droegen. Dit deden ze om te voorkomen dat het overleden mannetje naar de bodem van de zee zou zinken. Hieruit kun je concluderen dat het bijzondere dieren zijn die echt met elkaar verbonden zijn.
Leefgebied orka
Waar leven orka's? Deze zoogdieren zijn bijna over de hele wereld te vinden. Ze leven het liefst in koud water en zwemmen in de zee en aan de kust. Orka's in het wild zijn niet gemakkelijk te zien, maar landen als Noorwegen, Canada en IJsland staan bekend om hun grote populaties orka's.
Orka’s in gevangenschap
Helaas zijn enkele van deze wilde dieren gevangen. De orka is gemakkelijk te trainen en is populair in dierentuinen vanwege zijn unieke uiterlijk. Het scheiden van een kalf van zijn moederorka heeft veel problemen veroorzaakt, dus de orka's die nu in de dierentuin zijn, zijn daar ook geboren.
Orka Seaworld
De documentaire "Black Fish" vertelt het verhaal van een orka-aanval in de oceaanwereld. Deze film gaat over de vangst van de orka (Tilikum) en het gevaarlijke gedrag van deze orka. Deze documentaire onderzoekt het leven van orka's in gevangenschap en bewijst dat deze dieren niet alleen erg slim zijn, maar ook veel emoties hebben. Een heftige film mét effect, want Seaworld kondigde in 2019 aan geen shows met orka’s meer te houden. Bekijk de trailer van Blackfish hieronder.
Orka weetjes
- -Orka's eten dolfijnen, ookal zijn walvisachtigen zoals orka's familie van de dolfijn
- -De orka is warmbloedig, net als mensen
- -Orka's leven in groepen van 2 tot 90 dieren
- -Orka's slapen met met 1 oog dicht
- -Er zwemmen momenteel ongeveer 50.000 orka's rond op aarde
- -De meeste orka's worden geboren tussen oktober en maart
- -Het komt wel eens voor dat een orka een vogel eet, gewoon uit de lucht vissen!
Is een orka gevaarlijk?
De orka heeft nog nooit iemand aangevallen in het wild. Wel is dit voorgekomen in gevangenschap. Als een orka niet op de juiste manier verzorgd wordt, loopt men het risico om aangevallen te worden door hem. Voor andere dieren is de orka uiteraard wel gevaarlijk. De orka eet vrijwel alle andere zeedieren én vogels. De orka is dus over het algemeen niet gevaarlijk voor de mens, maar wel voor dieren.