Buistandigen (Tubulidentata)

Binnen de familie buistandigen is er slechts één diersoort levend. Dit is het aardvarken. Het aardvarken valt onder de zoogdieren en is nauw verwant met de hoefdieren zoals de klipdassen, olifanten en de zeekoe.

De naam buistandigen heeft te maken met de vorm van de tanden. Het zijn rechte buisjes die tegen elkaar aan staan, waardoor ze een uniek kenmerk hebben onder de dieren (animalia).

Gedrag aardvarken

Met hun sterke poten en krachtige klauwen kunnen de aardvarkens erg goed graven. Door het graven van een hol is dit een geschikte plek om overdag te schuilen. Deze holen zijn soms wel tot 10 meter lang. Over het aardvarken in het wild is niet veel bekend. Het is relatief lastig om een aardvarken in wild te ontdekken.

Met de lange snuit kunnen ze uitstekend ruiken en op zoek gaan naar mieren en termieten. In de nacht gaan ze op zoek naar hun maaltijd en met een tong van 45 centimeter die wel tot 30 centimeter kan uitsteken likken de aardvarkens de mieren of termieten op. De maaltijd wordt fijn gemalen met de buisvormige tanden of in één keer ingeslikt.