Wasbeerachtigen (Procyonidae)

Wasbeerachtigen worden ook wel kleine beren genoemd en vallen binnen het dierenrijk onder de (klasse) zoogdieren en worden verder verdeeld in de (orde) roofdieren. Alle wasbeerachtigen hebben dezelfde kenmerken wat betreft het lichaam; middelgrote dieren met een lang slank lichaam. De staart van de kleine beren is lang. De kop heeft een ronde vorm en de oren zijn klein tot middelgroot. Van nature leven deze zoogdieren op Amerikaans continent, maar de wasbeer leeft sinds de vorige eeuw ook in Europa. Dit is gekomen doordat er wasberen zijn ontsnapt uit pelsfokkerijen.

Soorten wasbeerachtigen (kleine beren)

Neusbeer

De naam ‘’neusbeer’’ heeft deze kleine beer te danken aan zijn neus. De neus ziet er opvallend uit en lijkt op een kleine slurf. De kleur van de vacht van de neusbeer kan erg veranderlijk zijn en kan na elke haarwisseling anders zijn per individu. De kleur kan variëren van kaneelbruin, roodachtige bruin tot een bruingrijze kleur. Ze komen voor in Midden en Zuid-Amerika en trekken in groepen van tien tot twintig soortgenoten rond door het oerwoud. Bij naderend gevaar vluchten de neusberen bomen in.

Wasbeer

Wasberen zijn direct te herkennen aan hun opvallende uiterlijke kenmerken, ze hebben namelijk een zwart masker en een geringde lange staart. Deze dieren eten vrijwel alles en hebben zich zo aan hun omgeving aangepast, dat ze zelfs etensresten uit vuilnisbakken van mensen eten. De wasbeer komt voor in Amerika en Europa. Doordat deze dieren konden ontsnappen uit pelsfokkerijen, hebben wasberen zich kunnen vestigen in Europa.

Rolstaartbeer

De rolstaartbeer wordt ook wel Kinkajoe genoemd. Deze kleine beer heeft als enige binnen zijn familie geen geringde staart als grijpstaart. In tropische regenwouden, rivierbossen, nevelwouden en moerassen is de rolstaartbeer te vinden. Deze kleine beer is gek op zoetigheid en eet het liefste vruchten, nectar, honing en noten. Maar ook staan kleine vogels, boomkikkers, ongewervelden en eieren op het menu.

Kenmerken van de wasbeerachtigen

Alle soort van de wasbeerachtigen hebben een lang en slank lichaam, ook is de staart ten opzichte van het lichaam lang. De kop van deze kleine beren heeft een ronde vorm met kleine tot middelgrote oren. De wasbeerachtigen zijn zoolgangers en de achterpoten van deze dieren zijn langer dan de voorpoten. De voorpoten hebben vijf tenen met daarop sterke scherpe nagels. Met hun voorpoten zijn ze erg handig en kunnen ze ingewikkelde bewegingen mee maken. Wasbeerachtigen zijn echte alleseters en hierop is hun gebit aangepast.

Het leefgebied van de wasbeerachtigen was eerst op Amerikaanse continent, maar sinds langere tijd worden wasbeerachtigen ook in delen van Europa gezien. Het gaat hier dan om de de wasbeer. Deze kleine beer wordt o.a. gezien in:

  • Rusland
  • Duitsland
  • Frankrijk
  • Zwitserland
  • Slowakije
  • Polen
  • Hongarije
  • Denemarken
  • Nederland
  • België