Sneeuwuil

De sneeuwuil is een van de meest karakteristieke bewoners van de toendra. Qua grootte, komt de sneeuwuil in de buurt van de oehoes. Deze laatstgenoemde uil is net iets groter. Je kunt de sneeuwuil in de categorie zwerf- en trekvogel benoemen omdat de vogel altijd op zoek gaat naar een plaats waar voldoende voedsel te vinden is. Als je kijkt naar het voedselpatroon van deze uilen, dan bestaat zijn maaltijden meestal uit lemmingen en muizen. Het komt maar zelden voor dat een sneeuwuil in Nederland te zien is.

Hoe herken je een sneeuwuil?

Er zijn wat verschillen tussen mannetjes en vrouwtjes sneeuwuilen. Zo kun je een mannetje herkennen aan zijn sneeuwwitte verendek met daarin een paar donkere punten of dwarsstrepen. Het vrouwtje is iets groter en ze hebben een zwarte bandenring die naarmate het vrouwtje ouder wordt wat vervaagd of smaller wordt. Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben goudgele ogen en een zwarte snavel. De basis van de snavel is voorzien van veren. Ditzelfde geldt voor de poten.

Het leefgebied van de sneeuwuil

Een sneeuwuil is dol op grote en oppervlaktes. Je kunt hierbij denken aan bergvlaktes en arctische toendra's. Daar kan de sneeuwuil voldoende voedsel vinden en daarnaast is het een ideale leefomgeving om te broeden. Dit soort uilen broeden meestal op ruim 1300 meter hoog. Ze kiezen plekken uit zoals toppen van heuvels en hellingen om goed uit te kunnen kijken over het landschap en om in alle veiligheid te kunnen broeden. Vanaf half mei leggen deze uilen eieren. Ze nesten een kommetje in de grond. De gemiddelde uil van deze soort legt rond de 7-9 eieren. Zodra er sprake is van voedseltekort in het gebied, zullen er geen eieren worden gelegd. Het leggen van eieren gebeurt niet in één keer. Om de twee dagen wordt er een ei gelegd. Na ongeveer negen weken zijn de baby uiltjes in staat om hun eerste prooi te vangen. Hun prooien bestaan uit muizen, krabben en vis.

Bedreigde diersoort?

De sneeuwuilen leven voornamelijk in Scandinavië. Daar is helaas wel een neerwaartse trend waargenomen met betrekking tot het aantal sneeuwuilen die daar op dit moment leven. De verandering in het klimaat speelt hier een grote rol in. Daarnaast vindt er in de bergtoendra ook steeds vaker een verstoring plaats omdat er vele toeristen naar het gebied toetrekken. Ze verstoren de leefomgeving van de sneeuwuil door bijvoorbeeld het rijden van de sneeuwscooters. De sneeuwuilen behoren dan nog niet direct tot de bedreigde diersoorten, maar er is wel een wet- en regelgeving ingesteld om de uilen te beschermen. Ze behoren dus nu tot een beschermde diersoort. Ze zijn beschermd op grond van de Europese Vogelrichtlijn waarmee wordt voorkomen dat deze uilen straks wel behoren tot de bedreigde diersoorten.

De sneeuwuilen behoren tot prachtig uitziende vogels die ervan houden om een rustig leven te leiden. Het komt maar zelden voor dat een sneeuwuil in Nederland wordt gezien, maar het is zeker niet vreemd. Met enige uitzondering kun je deze uil wel eens tegenkomen in de wintermaanden waar het dan kort in het land blijft om vervolgens weer terug te trekken naar de originele leefomgeving.