Pardelroller (Nandiniidae)

De pardelroller komt voor in de regenwouden van Afrika. Deze roofdieren leven in de bomen en zijn zeer behendig. Het dier kan met de kop naar beneden klimmen en daarnaast ook van grote hoogte springen. De pardelroller is met zijn lange start en sterke klauwen uitstekende klimmers. Daarnaast is ook de grote teen omgevormd tot een duim, waardoor de klimvaardigheid verhoogd.

De pardelroller is een roofdier dat voornamelijk in bomen leeft, in de regenwouden van Afrika. Ze komenvoor in het gehele regenwoud. Verder hebben deze dieren ook een voorkeur voor mozaïeken van bossen en landbouwgebieden. De pardelroller eet het liefste vruchten van bomen. Ze jagen hoog in de bomen op verschillende kleine dieren.

Soorten

Er zijn wetenschappers die de pardelroller een eigen onderfamilie geven, namelijk de Nandiniinae binnen de familie van de civetkatten. Weer anderen delen de pardelroller bij hun eigen familie is. Dit is de Nadiniinae familie, waar de pardelroller enige soort is uit dit geslacht. Er wordt ook gezien dat dit dier bij de Aziatische palmrollers in de onderfamilie Paradoxurinae geplaatst kan worden. Civetkatachtigen: deze dieren vormen een familie zoogdieren binnen in de orde van de roofdieren. Deze familie is relatief klein met kleine tot middelgrote carnivoren. Denk bijvoorbeeld aan de genetkatten en de civetkat. Palmrollers: deze dieren zijn een onderfamilie van de civetkatachtigen. Ze komen uitsluitend voor in de tropische gebieden van Azië. Qua uiterlijk hebben ze kenmerken van de civetkat, maar het formaat van een huiskat.

Kenmerken van de pardelroller

De pardelroller heeft een dikke krullende vacht. De kleur van de vacht is olijfbruin met vlekken, op de schouders heeft de pardelroller twee roomkleurige vlekken. Het lichaam is lang met een lange staart. De staart is langer dan de rest van het lichaam. Het lijkt of de pardelroller kleine oren heeft, maar dit komt doordat de oren bedekt zijn door de vacht. De poten hebben flinke klauwen, hiermee kunnen ze goed leven in de bomen. De tenen zijn gevormd als duimen, hiermee zijn ze in staat om goed voedsel beet te kunnen pakken. Als voedsel eten deze dieren graag: vruchten, vogels, knaagdieren, hagedissen, vleermuizen, insecten en eieren. Een pardelroller jaagt hoog in de bomen en boomtoppen. Ze besluipen eerst hun prooi om het vervolgens te kunnen bespringen en te kunnen bijten. Een prooi wordt in zijn geheel opgegeten of in grote stukken.

Ook zijn het erg goede klimmers en kunnen zelfs met hun kop naar beneden klimmen vanuit een boom. Ook kunnen ze van behoorlijke hoogtes naar beneden springen. Voor zonsondergang zijn deze dieren actief en gaan dan zo’n vier uur lang op zoek naar voedsel, daarna gaan ze rusten om vervolgens nog zo’n 4 uur op zoek te gaan naar voedsel totdat de zon weer opkomt. Om te rusten of te slapen kiezen ze voor een boomholte als slaapplaats.

Deze dieren zijn solitair en tonen zelden agressief gedrag naar hun soortgenoten. Ze gebruiken hun geur als communicatiemiddel. De onderbuik bevat een geurklier waar een bruine muskus uitkomt. Onder de voetzolen en kin zitten ook geurklieren. Zogende vrouwtjes verspreiden een soort gelige geurstof, zodat haar jongen een herkenbare geur krijgen.

Leefgebied

De pardelroller komt voor in Afrika. Deze roofdieren leven het liefste in het tropisch regenwoud hoog in de boomtoppen. Maar ook mozaïeken van bossen en landbouwgebieden kan de pardelroller wel waarderen. Zolang er genoeg bomen te vinden zijn, is dit diertje in zijn element en zal het klimmend in de bomen op zoek gaan naar een prooi.