Madagaskarcivetkatten (Eupleridae)

De Madagaskar civetkatten zijn roofdieren die uit een familie komen die alleen op Madagaskar voorkomen. Deze dieren hebben zich volledig aangepast aan de leefwijze op het eiland. De fretkat of fossa is het grootste inheemse roofdier en lijkt qua uiterlijk op een kat. Deze dieren jagen hoog in de bomen op maki’s. De fanola jaagt in tegenstelling tot de fretkat op veel kleinere dieren, zoals kikkers en knaagdieren. En dan is er nog de mierencivetkat die alleen ongewervelde dieren eet, zoals: larven van verschillende insecten soorten, slakken en regenwormen.

Soorten Madagaskar civetkatten

Het is nog niet helemaal duidelijk waar deze roofdieren nou precies thuishoren, horen de dieren bij de katten of de mangoesten? Voor nu kunnen ze in hun eigen groepen verdeelt worden:

Onderfamilies Madagaskar civetkatten:

  • Fossa’s
  • Fanaloeken.
  • Madagaskar mangoesten.

Fossa of fretkat

De fossa is het grootste inheemse roofdier dat leeft op Madagaskar. Qua uiterlijk lijken deze dieren op katten. Ze hebben namelijk een slank lichaam met ronde oren en de ogen zijn groot en rond. De staart is bijna net zo groot als het lichaam van de fretkat zelf. De vacht is kort, dicht en in de kleuren roodbruin tot donkerbruin. De fretkat kan net als onze huiskatten de nagels intrekken, dit wordt “zoolganger” genoemd.

Fanaloeken, fanaloek of grote fanaloek

De fanaloek is nachtdier die voornamelijk op de grond leeft en jaagt op kleine gewervelde dieren, insecten, kleine zoogdieren, hagedissen en kikkers. Dit dier leeft het liefste in het regenwoud van Madagaskar en soms in een naaldbos. De paartijd van deze dieren is in augustus en september en de draagtijd is ongeveer drie maanden. De worpgrootte bestaat uit één jong wat geboren wordt met volledige beharing en de ogen open.

Madagaskar mangoesten

Mangoesten werden in de jaren 90 gerekend tot de familie van de civetkatachtigen, daarna werden ze ingedeeld als een aparte familie. Pas later werden ze gerekend tot de familie Madagaskar civetkatten. Mangoesten eten voornamelijk insecten, krabben, wormen en hagedissen. Soms eten ze ook eieren en fruit. Maar voor een giftige cobra zijn deze dieren niet bang, ze kunnen deze gevaarlijke dieren doden om hem vervolgens te gaan opeten.

Kenmerken van de Madagaskar civetkatten

Deze dieren zijn uitsluitend te vinden op Madagaskar. De Fossa is de grootse roofdier van het eiland en tevens één van de oudste. Ze leven het liefste in dicht beboste gebieden waar genoeg voedsel te vinden is. Bij gebrek aan voedsel willen deze roofdieren ook overdag op hun prooi jagen. Het zijn ongelooflijk lenige dieren en kunnen hoog springen en klimmen in bomen. En door middel van de platte zolen aan het voeten kunnen ze optimaal profiteren van stabiliteit en balans.

Leefgebied

De naam van deze dieren zegt het al, de Madagaskar civetkatten komen alleen voor op Madagaskar. Hier hebben ze zich aangepast aan de verschillende leefwijzes.