Vogels heb je in vele maten en kleuren. Maar de meest kleurrijke zijn toch wel de regenbooglori’s! Zoals de naam al doet vermoeden heeft deze papegaai een verenkleed in alle kleuren van de regenboog. De lori van de Blauwe Bergen (Trichoglossus Moluccanus) is de regenbooglori die alleen voorkomt in het gelijknamige gebied in het oosten van Australië. Deze bergen danken hun naam aan de vele blauwgroene eucalyptusbomen die hier groeien. In Australië wordt deze ondersoort van de regenbooglori’s Swainson’s Lorikeet genoemd.

Kenmerken

Lori’s van de Blauwe Bergen hebben een felblauwe kop met een oranjekleurige snavel. Daaronder hebben ze een geel/oranje borst en vervolgens weer een felblauwe buik. De rug en staart zijn groen met een geelgroene streep. De iris van het oog heeft een lichte roodbruine kleur. Het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje is moeilijk te zien.

Lori’s zijn luidruchtige vogels. Indringers worden met kabaal verjaagd uit het territorium terwijl tamme lori’s mensen juist graag ‘begroeten’ met een vrolijke roep. Het zijn sociale vogels die regelmatig met soortgenoten ‘kwebbelen’. Daarnaast zijn het actieve dieren die graag klimmen, knagen en badderen.

Regenbooglori’s worden ongeveer 30 centimeter groot en zijn redelijk tam te maken. Het is daarom een geliefde vogel om als huisdier of volièrevogel te houden. Ook zijn ze vaak te zien in dierentuinen en –parken.

Voedsel Lori van de Blauwe Bergen

Vruchten, stuifmeel en nectar: de regenbooglori is er dol op! De tong heeft zelfs een speciaal borsteltje waarmee de nectar verzameld kan worden. De lori van de Blauwe Bergen haalt veel van zijn nectar uit de eucalyptusbomen in dit gebied. Tamme lori’s kun je vaak voeren in parken en tuinen. Je kunt ze nectar laten drinken uit een kuipje in je hand of ze krijgen vruchten of zonnebloempitten.

Voorplanting

Net als veel andere papegaaien vormen lori’s van de Blauwe Bergen een paartje. Ze bewaken samen hun territorium en nest. De paartjes trekken vaak op in groepen, maar deze groepen vallen ook regelmatig uiteen.

Lori’s van de Blauwe Bergen hebben geen specifieke voortplantingsperiodes. Jaarrond worden er jongen geboren. De jonge lori’s vliegen al snel uit en gaan dan samen met de ouders zelfstandig op zoek naar voedsel. Ze zijn dan nog niet volledig volgroeid en hebben nog niet de uitgesproken kleuren van hun ouders. Bovendien is hun snavel dan nog bruin/zwart en de iris donkerbruin.