Klipdassen (Procaviidae)

De klipdassen zijn zoogdieren en lijken erg veel op de marmotten. Deze dieren zijn echter nauwer verwant met de hoefdieren. De nagels van de klipdassen lijken erg veel op die van olifanten (een olifant is ook een hoefdier).

De klipdas heeft aan de handpalmen en voetpalmen klieren lopen die vocht afgeven, waardoor er een betere grip ontstaat bij het klimmen. Het zijn goede klimmers. Daarnaast kan de klipdas ook goed zijn vocht regulieren en kan het overleven in warme en droge gebieden.

Het leefgebied van deze dieren is in Afrika en ten Zuid westen van Azië in rotsachtige gebieden. Het dier wordt niet groter dan 50 centimeter en ze leven samen in groepen van vier tot vijftig klipdassen.

Het mannetje geeft bij de paartijd een sterke geur af en maakt veel lawaai om de aandacht van het vrouwtje te trekken. Er worden één of twee jongen geboren en klimmen binnen een paar uur na de geboorte op de rug van het vrouwtje, zodat de warmte hen helpt te overleven. De klipdas wordt ongeveer negen tot twaalf jaar oud.

Soorten Klipdassen

De belangrijkste 4 soorten zijn:

  • Kaapse klipdas (Procavia capensis)
  • Steppeklipdas (Heterohyrax brucei)
  • Zuidelijke boomklipdas (Dendrohyrax arboreus)
  • Westelijke boomklipdas (Dendrohyrax dorsalis)

De steppeklipdas leeft met name in bosachtige gebieden. De kaapse klipdas leeft in rotachtige gebieden.