Indische loopeend
Indische loopeend
Expert paginaInhoud
Het is niet moeilijk om een Indische loopeend te herkennen. De Indische loopeend behoort tot de vogels die zo herkenbaar zijn, dat haast niemand zal zeggen dat hij deze dieren soort niet kent. Het is niet voor niets dat deze eend een fleseend wordt genoemd. Hij heeft nauwelijks een borst en staat precies rechtop. De hoogte van de eend is rond de 50 centimeter (dit geldt voor de vrouwtjes) en 76 centimeter voor de mannetjes. Hij is een afstammeling van de wilde eend. Deze wordt in het Latijn ook wel de Anas Platyrhynchos genoemd. Deze eend komt oorspronkelijk uit Indonesië (daarom ook de naam), waar hij vaak voorkomt op de eilanden Lombok, Java en Bali. Daar spelen de eenden een belangrijke rol op de markt. Ze worden hier veel verkocht wegens het vlees en de eieren. Een loopeend is misschien een aparte naam als je je bedenkt hoe eenden zich doorgaans voortbewegen. Eenden waggelen een beetje. Dat is zeker niet wat deze eend doet. Deze eend rent. Daarom wordt de Indische loopeend ook wel de Indian Runner Duck genoemd.
De eigenschappen van de Indische loopeend
Naast dat deze eend een echte loper is, zijn er nog andere kenmerken waardoor deze eend makkelijk te herkennen is en goed te onderscheiden is van andere eenden. Zo bestaat de Indische loopeend uit verschillende kleuren. Zo kan hij volledig wit zijn of helemaal zwart, maar zijn er ook exemplaren die een verendek hebben waarin allerlei kleurenpaletten met elkaar worden gecombineerd. Wanneer de dieren nog jong zijn, is het haast niet mogelijk om de mannetjes van de vrouwtjes te onderscheiden. Daarna is het wel makkelijk, omdat de mannetjes een krul heeft in de staartveren. Dit is iets wat de vrouwtjes niet hebben. Daarnaast is er ook een duidelijk verschil te horen in de manier van kwaken. De vrouwtjes kwaken luid en de mannetjes klinken wat meer schor. Hun gekwaak klinkt meer dan een soort gefluister als je dit vergelijkt met het gekwaak van de vrouwtjes.
Het gedrag van de Indische loopeend
Net zoals sommige andere vogels, is de Indische loopeend een wat nerveuze vogel. Het is wel zo dat wanneer je ze tam maakt en ook kalm behandelt, de Indische loopeend ook wat rustiger zal zijn. De Indische loopeend blijft altijd samen met zijn soort. Als je ze bijvoorbeeld in de tuin laat lopen, zul je ook zien dat ze altijd bij elkaar blijven. Als een groepslid naar links gaat, zal de rest dit ook doen. Een loopeend kan echter niet goed worden gehouden als huisdier. Ze hebben een buitenverblijf nodig en genoeg ruimte om uit te kunnen vliegen. Het beste is dan ook om de Indische loopeend in de vrije natuur te laten waar het thuis hoort.
Toch zijn er mensen die wel een Indische loopeend als huisdier houden. Als je toch graag een Indische loopeend als huisdier wilt hebben is het belangrijk om te weten dat het een groepsdier is en dat je er ook meerdere van moet hebben om het de Indische loopeend naar zijn zin te maken. Daarnaast is het ook belangrijk dat je het houdt op een klein groepje en misschien alleen voor één geslacht te gaan om te voorkomen dat de groep niet ineens wat groter wordt. Mocht je de geslachten toch willen combineren, dan kun je het beste gaan voor maar één mannetje en bijvoorbeeld drie of vier vrouwtjes.
Een goede huisvesting voor de Indische loopeend
De Indische loopeend loopt graag rond met zijn soortgenoten. Ze zullen dan op zoek gaan naar plekken om te grazen, maar ook om voedsel te vinden. Zo eten ze het liefst slakken en kevers, maar ook andere eetbare dingen. Mocht je een Indische loopeend willen houden, dan is het aan te raden om een afgesloten gebied te hebben waar ze vrij rond kunnen lopen. De Indische loopeend houdt van de natuur. Als je tuin dan helemaal betegeld is, dan zul je de Indische loopeend hier niet gelukkig mee maken. Ook staat de Indische loopeend erom bekend dat hij nogal veel kan ontlasten. Dus als het ook de bedoeling is dat je een nette tuin hebt, dan is het ook niet erg handig om een groepje Indische loopeenden in de tuin te hebben. Je zult dan veel moeten schoonmaken.
De Indische loopeend wil ook niet constant in het slechte weer buiten blijven zitten. Hij heeft dan een beschut plekje nodig waar hij kan schuilden voor het weer en waar hij zich warm kan houden, mocht het weer echt koud zijn. Zorg daarom voor een plek met stro en eventueel een warmtelamp zodat hem het comfort kan worden geboden. Bescherm de Indische loopeend ook tegen roofdieren. Dit doe je door het onderkomen van de Indische loopeend goed af te schermen en eventueel te sluiten, zodat roofdieren geen kans hebben om bij de eenden te komen en hen op te eten. Tot slot is het ook aan te raden om een vijvertje te hebben. Het is niet zo dat er per se zwemwater nodig heeft, maar de Indische loopeend heeft wel vers water nodig om zich te kunnen wassen. Een klein zwembadje is dan ook vaak wel voldoende.
Het eten van de Indische loopeend
Een Indische loopeend is dol op het eten van insecten. In de vrije natuur zal hij de insecten zelf makkelijk kunnen vinden. Hij zal dan op zoek gaan naar bijvoorbeeld slakken, maar ook andere insecten kan hij waarderen. Als je een Indische loopeend thuis houdt, dan is het ook aan te raden dat er voldoende mogelijkheden zijn om op zoek te gaan naar deze insecten. Een betegelde tuin zal hierin dan zeker niet helpen. Als je de Indische loopeend tocht wilt bijvoeden (niet teveel!), dan kun je hem ook blij maken met wat kippenvoer of watervogelkorrels. Leer de eenden aan om niet te gaan bedelen naar voeding, maar leer hem ook vooral om zelfredzaam te zijn en hem zelf te laten zoeken naar eten. Geef hem ook om deze reden niet teveel.
Wist je dat een Indische loopeend het meeste aantal eieren legt van alle eendensoorten bij elkaar? Per jaar kan een Indische loopeend wel 300 tot 350 eieren leggen. Deze eieren kun je vervolgens overal vinden. Ze worden namelijk niet netjes in een nest gelegd. Het is een leuk avontuur om deze eieren steeds bij elkaar te zoeken en netjes op een plek neer te leggen. Zo bescherm je de eieren ook en voorkom je dat ze worden opgegeten door jagers. De Indische loopeend is een prachtige eend met mooie en grappige eigenschappen. Het is zeker de moeite waard om je in deze unieke eendensoort te verdiepen.