Hyena's (Hyaenidae)

Hyena’s behoren tot middelgrote roofdieren en deze zoogdieren zijn te vinden in Afrika en Azië.
Het imago van de hyena is niet heel positief. Met hun gekromde rug, brede kop en agressieve houding zien ze er ook alles behalve schattig uit. Ze hebben dezelfde jachttechnieken als een hond en qua uiterlijk lijken ze ook op de hond, maar komt het DNA meer overeen met katachtigen.

Er zijn op dit moment nog vier soorten hyena's die voorkomen in Afrika of Azië.

  • Gevlekte hyena
  • Bruine hyena
  • Gestreepte hyena
  • Aardwolf

De gestreepte hyena

De gestreepte hyena heeft een geel grijze vacht. Over zijn vacht lopen zwarte strepen verticaal over het hele lichaam. De keel, snuit en de punt van de staart hebben de kleur zwart. De gestreepte hyena leeft meestal alleen en heeft een sterk uithoudingsvermogen. Dit roofdier kan namelijk met een snelheid van gemiddeld 8km/uur, 5 tot 8 uur achtereen lopen. In Noord Afrika, Noordoost-Afrika-, Midden-Oosten en India komt dit gestreept roofdier voor.

De gevlekte hyena

De gevlekte hyena is het grootste van al zijn soortgenoten. Maar ook is dit dier het agressiefst en luidruchtigste van allemaal. Hij is sterk gebouwd met een middellange borstelige staart met een zwarte punt. De kop is breed, korte oren en de snuit is donkerbruin. De vacht is kort en heeft de kleuren bruin en grijs waarvan het onderste gedeelte van het lichaam zwart is. De gevlekte hyena is zeer snel en kan een snelheid behalen van wel 60 km/uur.

De bruine hyena

Deze hyena soort heeft een donkerbruine vacht met een lichtgele kraag. Over de poten lopen witte horizontale strepen en de staart is donker. Bij vechtpartijen zet de bruine hyena zijn losse en ruige vacht op, zodat hij groter en breder lijkt.

De aardwolf

De aardwolf is eigenlijk een buitenbeentje binnen de hyena familie en verschilt ook veel van zijn soort genoten. Qua uiterlijk verschillen ze ook veel, want de aardwolf is namelijk een stuk kleiner en de snuit is spits. De aardwolf is ongevaarlijk en eet het liefste termieten.

Kenmerken van de hyena

In een groep met hyena’s zijn vrouwtjes de baas en zijn de mannetjes onderdanig. In een groep kunnen wel dertig tot 80 dieren zitten en zo’n groep wordt clan genoemd. De grootte van een clan is afhankelijk van het voedselaanbod. Als een hyena gaat jagen, doen ze dit het liefste alleen en dan jagen ze voornamelijk op kleine dieren. Maar een hyena is naast een jager ook een aaseter en eet ook de resten die andere dieren hebben achtergelaten. Als een hyena op jacht gaat, maken ze geluiden wat klinkt op lachen. En de hoogte van de lach bepaald ook de leeftijd van de hyena. De grootse vijand van de hyena is de leeuw. De leeuw is namelijk vele malen sterker en kan met gemak een hyena doden. Na een draagtijd van gemiddeld 4 maanden worden de hyena pups geboren in een verlaten hol van een aardvarken of wrattenzwijn. Gemiddeld krijgen hyena’s één tot 4 jongen per keer en de jongen hebben de ogen al open bij de geboorte.

Leefgebied

De hyena komt voor in Afrika en Azië. Deze dieren leven het liefste in woestijnen, droge steppen, open bossen en hooggelegen heidegebieden. Ze vermijden dichte wouden.

Lees meer over zoogdieren of roofdieren.