De driekielstraalschildpad (Geoclemys hamiltonii) is een schilpad uit de familie Geoemydidae, ook wel bekend als de Oude wereld moerasschildpadden. Het is een zeldzame soort die het in het wild erg moeilijk heeft. Hij komt voor in Pakistan, Nepal, India en Bangladesh en in die regio’s wordt zijn leefgebied steeds kleiner. In China en India worden de schildpad en zijn eieren gegeten. Ook is de schildpad slachtoffer van de illegale handel in exotische dieren. Gelukkig werden er in Adventurepark Wildlands in 2019 nog zestien driekielstraalschilpadden succesvol uitgebroed.

Driekielstraalschildpad 

De driekielstraalschildpad (niet te verwarren met de driekielwaterschildpad of de driekielaardschildpad) leeft in het deltagebied rondom de rivieren de Indus en de Ganges, waar hij in het zoete water van de kreekjes en meertjes leeft. Moerasschildpadden zijn zonaanbidders die ettelijke uren per dag kunnen zonnebaden op een tak boven het water of langs de oever. Bij gevaar duiken deze dieren direct het water weer in.

Kenmerken

Driekielstraalschildpadden zijn goed herkenbaar aan hun donkere huid met witte stippen. In het Engels worden ze dan ook Black pond turtle (zwarte vijver schildpad) genoemd. Op het schild ontbreken de stippen regelmatig, maar die is weer heel herkenbaar aan de drie uitstekende kielen: de achteruitstekende, stekelachtige bulten waar de schildpad naar vernoemd is.

Het zijn geen grote schildpadden: de mannetjes worden ongeveer 25 cm, de vrouwtjes kunnen 35 cm worden. Driekielstaarschildpadden zijn zogenoemde halsbergers, wat betekent dat ze hun kop helemaal in het schild kunnen terugtrekken.

Deze schildpadden kunnen 60 jaar oud worden.

Voedsel Driekielstraalschildpadden

Veel moerasschildpadden zijn omnivoren: ze eten zowel dierlijk als plantaardig voedsel. Zo ook de driekielstraalschildpad. Hij eet voornamelijk slakken, maar ook algen en andere waterdieren behoren tot zijn dieet. Hij heeft sterke kaken waar hij de slakkenhuisjes mee openbreekt.

Voortplanting

Over de voortplanting van driekielstraalschildpadden is weinig bekend. De in Wildlands uitgebroede eieren waren ontdekt door de verzorgers. Deze waren er misschien meer op verdacht aangezien in 2018 ineens een pasgeboren driekielsstraalschildpad in het verblijf liep. Toen wisten de verzorgers niet eens waar het nest zich bevond omdat deze schildpadden erg goed zijn in het verstoppen van hun eitjes.

Doordat ze er de tweede keer sneller bij waren, konden alle 16 eitjes succesvol uitgebroed worden. De jonge schildpadjes werden nog een paar maanden in een ander vertrek gehouden omdat ze anders te prooi zouden vallen aan de twee breedvoorhoofdkrokodillen die ook in hetzelfde verblijf leven als de driekielstraalschildpadden. Na de geboorte zijn de schilpadjes namelijk maar zo’n 4 centimeter groot.