Victoria kroonduif
Expert paginaInhoud
Victoria kroonduif (Goura Victoria)
De Victoria kroonduif (Goura Victoria) ook wel waaierduif genoemd, is een rustige vogel die wel kan vliegen, maar voornamelijk op de grond leeft en scharrelt. Deze vogels, die ook wel waaierduif wordt genoemd, komt van oorsprong uit Nieuw-Guinea, waar hij voornamelijk in de laaglanden en vochtige bossen leeft.
Net als andere duiven is hij familie van de uitgestorven dodo, een grote loopvogel, waar hij een paar overeenkomsten mee deelt. Ten eerste is de Victoria kroonduif dus een vogel die liever loopt dan vliegt en bovendien is het een grote vogel. De Victoria kroonduif weegt maar liefst 2,5 kilo. De dodo was wel veel groter en woog rond de 14 kilo.
Verder is het een zeer opvallend dier, met zijn mooie blauwe en purperrode veren en waaiervormige ‘kroon’ op zijn hoofd. Tot slot is het een vogel die van nature alleen in een klein gebied voorkomt, wat de soort kwetsbaar maakt. Net als bij de dodo is de mens grotendeels verantwoordelijk voor het (bijna) verdwijnen van beide vogels want de Victoria kroonduif komt nog maar sporadisch voor door jacht om het vlees of voor illegale handel vanwege zijn mooie veren. De inheemse bevolking gebruikt deze veren tijdens ceremonies.
Kenmerken
De Victoria kroonduif heeft blauwe veren en rode ogen. De vleugels zijn iets donkerder en op de borst hebben de veren een paarsige kleur. De jonge exemplaren kun je herkennen aan hun oogkleur: deze is in eerste instantie bruin en wordt pas later rood.
Victoria kroonduiven kunnen heel oud worden. Twintig jaar is normaal voor de soort, maar er is ook een geval bekend waar een kroonduif in gevangenschap veertig jaar werd! Sommige kroonduiven slapen of broeden in bomen, maar de Victoria kroonduif blijft liever op de grond. Alleen als er gevaar dreigt zoekt hij het hogerop. De ‘kroon’ is een rechtopstaande verenrij met een soort kleine waaiertjes erop.
Voedsel
Victoria kroonduiven eten voornamelijk vruchten, zaden, bessen en insecten. Ze scharrelen hun eten gedurende de hele dag bij elkaar op de grond. Deze manier van eten zoeken noem je ook wel foerageren.
Voortplanting
Net als veel andere vogels zijn Victoria kroonduiven monogaam. Eenmaal gevormde stelletjes blijven hun hele leven bij elkaar. Eens per jaar maken ze een slordig nest op de grond waar ze gezamenlijk per keer één ei uitbroeden. Het uitbroeden duurt ongeveer 4 weken.
Voorafgaand aan de paring houden ze een baltsritueel. Met grommende geluiden dansen en springen de duiven om elkaar heen. Het jong wordt de eerste dagen gevoed met kropmelk, ook wel duivenmelk genoemd. Daarna wordt dit aangevuld met halfverteerd voedsel. Beide ouders zorgen voor het jong die na ongeveer anderhalve maand op eigen benen kan staan.