Hamsters zijn knaagdieren die van oorsprong voorkomen in Azie en Europa. Er bestaan ongeveer twintig verschillende soorten hamsters wereldwijd en een aantal soorten daarvan worden gehouden als huisdier. De bekendste hamster die als huisdier gehouden wordt is de goudhamster. Deze wordt ook wel Syrische hamster genoemd.

Spreekbeurt Hamster

Welke soorten hamsters leven er in Nederland?

In Nederland komt eigenlijk alleen de gewone hamster (Cricetus cricetus) voor. Dezehamster wordt ook wel korenwolf, veldhamster, Europese hamster en aardwolf genoemd. Deze gewone hamster heeft een oranjebruine vacht, witte vlekken op de kop en in de nek, grote oren, zwarte ogen en een roze neus. Ze leven zoals gezegd vooral in de grensgebieden met Duitsland en België.

Daarnaast heb je in Nederland de hamsters die als huisdier gehouden worden. De eerder genoemde Syrische goudhamster is favoriet, maar ook dwerghamsters zoals de Russische of Siberische dwerghamster zie je vaak. Andere dwerghamsters zijn: de Chinese dwerghamster, Campbells dwerghamster en Roborovski dwerghamster.

Wat voor soort hamsters zijn er nog meer?

Andere, redelijk bekende, hamstersoorten zijn onder andere:

  • De Roemeense hamster
  • De Balkanhamster
  • De trekhamster
  • De Daurische dwerghamster
  • De langstaartdwerghamster

Kan een goudhamster ook een andere kleur hebben?

Ja dat kan! De naam goudhamster bestaat nog uit de tijd dat ze alleen in de oorspronkelijke gouden wildkleur voorkwamen. Maar door decennialang te fokken met de dieren zijn er meerdere kleurencombinaties ontstaan waardoor de term goudhamster niet meer altijd gebruikt wordt.

De goudhamsters die wij tegenwoordig als huisdier houden, stammen waarschijnlijk allemaal af van één enkel vrouwtje en haar twaalf jongen die rond 1930 in Syrië in het wild gevonden werden. Met de nakomelingen van deze dieren werd vanaf deze periode verder gefokt vanuit Engeland.

De natuurlijke kleuren van hamsters verschillen vaak van die gefokte exemplaren. Logisch ook, want de hamsters die als huisdier gehouden worden, hebben geen kleuren nodig die zijn aangepast aan hun omgeving. In het wild is dat wel het geval. De rug van wilde hamsters is vaak bruin of lichtgrijs waardoor hij wegvalt tegen zijn ondergrond en zo lastig te zien is voor natuurlijke vijanden. De buik is meestal lichter van kleur en reflecteert de vaak extreme koude of warmte van de steppe- en woestijnachtige gebieden waar de meeste hamsters voorkomen.

Wat voor geluid maakt een hamster?

Voor zo’n klein diertje kan een hamster nog flink wat kabaal maken! Hij piept, snuift en maakt soms schreeuwerige geluiden. Als hij zich bedreigd voelt ‘blaft’ en blaast hij of knarst hij met zijn tanden.

Leeft een hamster alleen of in groepen?

Hamsters zijn solitaire dieren, wat betekent dat ze vrijwel altijd alleen leven. In de natuur komen ze alleen samen om te paren en leven moeder en jongen de eerste periode nadat de jonge hamsters geboren zijn samen. Dit duurt slechts een paar weken, daarna kan een hamster al zelfstandig gehouden worden. Zet dus nooit twee hamsters samen in een kooi. De dieren zullen elkaar letterlijk de kooi uit proberen te vechten!

Een ander verhaal is het bij dwerghamsters. Dit zijn groepsdieren en zij kunnen meestal wel bij elkaar gehouden worden. Hou het wel goed in de gaten, want soms zijn ook dwerghamsters niet zo dol op gezelschap en dan moet je ze alsnog uit elkaar halen.

Wie zijn de vijanden van de hamster?

Vossen, marters en uilen zijn de natuurlijke vijanden van de in het wild levende hamster. In huis zal een hamster misschien op moeten passen voor andere huisdieren zoals honden en katten. Laat ze dus niet zomaar onbeschermd bij elkaar los en blijf er altijd bij, ook als ze dikke maatjes zijn.

Hebben hamsters goede ogen?

Hamsters hebben geen goede ogen. Ze zijn kleurenblind én bijziend. Daarom doen ze veel met hun reukzin. Hamsters hebben geurklieren die ze tegen voorwerpen onderweg aanwrijven. Zo kunnen ze altijd de weg terug vinden als ze op pad zijn.

Wat eten hamsters?

In het wild eten hamsters vooral granen, zaden en andere plantaardige voedingsstoffen. In het voorjaar staan lekkere kruiden en wortels op het menu en - als hij de kans krijgt - erwten, peulvruchten en aardappelen.

Zijn hoofdzakelijk plantaardige dieet vult hij aan met dierlijke eiwitten van insecten, slakken, regenwormen, kikkers en hagedissen. Soms eet hij zelfs andere kleine zoogdieren. In het najaar staan noten op de menulijst.

Hamsters die je als huisdier houdt, kun je speciaal hamstervoer geven. Hierin zitten alle plantaardige en dierlijke voedingsstoffen die een hamster nodig heeft. Je kan het voer aanvullen met hele kleine stukjes (biologisch) fruit, maar niet te veel. Dit kan voor problemen zorgen. Check ook regelmatig het slaaphuisje of andere verstopplekjes: als vers voedsel gaat rotten of schimmelen kan je hamster ziek worden.

Zijn hamsters nachtdieren?

Ja, hamsters zijn schemer- en nachtdieren. Vaak tot teleurstelling van hun jonge baasjes, want tegen de tijd dat er geslapen moet worden, wordt een hamster pas echt actief. Dit komt doordat ze in het wild ’s nachts pas op zoek gaan naar voedsel. Voornamelijk om overdag de hitte van de steppe of woestijn te ontlopen. Het verklaart ook de populariteit van de Russische dwerghamster: dit is de enige hamstersoort die overdag redelijk actief is.

Houden hamsters een winterslaap?

Hamsters in het wild houden een winterslaap. Die duurt best lang: van september-november tot half februari-mei. De winterslaap wordt af en toe onderbroken om te eten.

Waarom lopen hamsters graag in een looprad of een loopbal?

Een wilde hamster legt ’s nachts in de woestijn of op de steppe soms wel tien kilometer per nacht af op zoek naar voedsel. Je kunt begrijpen dat zo’n diertje doodongelukkig wordt als hij alleen maar in een (voor hem) kleine kooi mag zitten. Met een looprad of loopbal kan hij op een veel kleinere oppervlakte toch lekker rondrennen. Net als bij mensen worden daardoor stofjes aangemaakt in de hersenen en een goede conditie opgebouwd waardoor je hamster gelukkig en gezond blijft.

Let er wel op dat aan zowel een looprad als een loopbal haken en ogen zitten. In een loopbal heeft de hamster een hele holle rug, waardoor de kans op blessures groot is. Ook wordt het heel warm in zo’n bal en kan hij er niet vrijwillig in of uit gaan. Een looprad is dan al veel diervriendelijker. Deze moet een dicht loopvlak hebben, zodat de pootjes niet tussen de spijltjes komen en het liefst aan één kant helemaal dicht en aan de andere kant helemaal open zijn. Let tot slot ook goed op te grootte: als de hamster een te holle rug heeft, is dat slecht voor hem. Dwerghamsters hebben een rad nodig van 20 centimeter doorsnee, goudhamsters van 28 centimeter.

Als je daar de ruimte voor hebt, kun ook overwegen om een loopren voor je hamster neer te zetten. Met wat speeltjes erbij kan hij daar lekker rondrennen en spelen. Een verblijf in de hoogte, met meerdere verdiepingen, zorgt voor nog meer uitdaging en bewegingsruimte.

Wat heb je nodig als je een hamster als huisdier wil?

Als je een huisdier gelukkig en gezond wilt houden, zal je rekening moeten houden met hun natuurlijke instincten. Omdat een hamster zoveel beweging nodig heeft, heb je bijvoorbeeld een redelijk groot verblijf nodig. Minimaal 70 bij 50 centimeter, groter is altijd beter. Hamster leven in de natuur in holen en gangen onder de grond. Zorg er dus voor dat hij een beetje kan wegduiken in een dikke laag strooiselbedekking en voor een slaaphuisje waar hij in weg kan kruipen. Als hij ín zijn slaaphuisje ook nog een holletje kan graven, zal je hamster je erg dankbaar zijn!

Hamsters houden er van om in een zandbadje te rollen. Dit kun je maken met chinchillazand. (Let op met ander zand: hierin kunnen scherpe stukjes zitten!) Ook is een apart toilethoekje in het verblijf handig. Heb je eenmaal door waar je hamster graag zijn behoefte doet, dan kun je daar een makkelijk te verschonen bakje zetten. Gebruik geen kattenbakkorrels die klompjes vormen.

Om verveling te voorkomen is het belangrijk dat de hamster wat kan doen in het verblijf. Een looprad biedt een mogelijkheid om lekker te rennen, maar ook klim- en klauterspeeltjes zijn leuk voor de afwisseling. Buisjes, tunnels, houten speeltjes en kartonnen doosjes die gescheurd kunnen worden bieden vermaak. Verstop ook af en toe eens wat voedsel in het verblijf zodat je hamster moet zoeken naar zijn eten. Let wel op dat alles goed vast staat en de hamster zich niet kan bezeren.

Tot slot zijn een goede voerbak en een drinkfles met schoon drinkwater nodig.

Waar zet je de kooi van de hamster neer?

Denk zorgvuldig na over een goede plek voor je hamsterverblijf! Niet te koud, niet te warm. Niet in de volle zon en natuurlijk niet op de tocht. Maar ook liever niet in de buurt van geluidsboxen of de tv. Dit zal hamster geen fijne plek vinden. Tot slot is ook de kinderkamer niet zo geschikt. Omdat je hamster ’s avonds wakker wordt en dan gaat rondrennen en lawaai maken, kun je hem beter niet vlak bij je bed zetten...

Hoe oud wordt een hamster?

Hamsters worden over het algemeen niet oud. Twee tot drie jaar is gemiddeld voor een hamster die als huisdier gehouden wordt. Als ze goed verzorgd worden, kán een hamster wel ouder worden. Zo werd een Roborovski dwerghamster ooit vier jaar en acht maanden oud.

Wat bedoelen ze met hamsterwangen?

Heeft iemand wel eens tegen je gezegd dat je hamsterwangen hebt? Dan bedoelde diegene waarschijnlijk dat je lekker bolle wangetjes hebt. Hamsters verzamelen namelijk hun voedsel in hun wangzakken die daardoor uiteindelijk heel bol en groot kunnen worden. In het wild is dat heel handig. Ze verzamelen zo heel veel voedsel en nemen het vervolgens mee naar hun hol onder de grond. Op die manier kunnen ze het rustig en veilig opeten zonder steeds op hun hoede te zijn én kunnen ze een voorraadje aanleggen voor de winterperiode als er minder te vinden is. Niet voor niets is het werkwoord voor fanatiek een voorraad inslaan ‘hamsteren’. Sterker nog: de hamster is vernoemd naar het Duitse werkwoord ‘Hamstern’.

Een hamster die je in een kooi houdt, zal hetzelfde gedrag vertonen en gaan hamsteren. Hamsters zijn redelijk schuwe dieren die graag wegduiken in hun holletje. Zeker overdag. Ze gaan daarom naar hun etensbakje, proppen de wangen vol en verdwijnen dan weer snel ergens onder om rustig te kunnen eten.

Groeien de tanden van hamsters door?

De snijtanden van hamsters stoppen nooit met groeien. Daarom is het belangrijk dat hij het juiste voedsel krijgt. Zo slijten de tanden op een natuurlijke manier.

Hoe planten hamsters zich voort?

De paartijd duurt van april tot augustus, waarbij de mannetjes de vrouwtjes opzoeken in hun burcht. Deze ontmoetingen zijn niet meteen hartelijk. Sterker nog: oudere of zwakkere mannetjes worden zonder pardon verjaagd door de vrouwtjes. Als een mannetje wel geaccepteerd word, mag hij een paar dagen in de burcht blijven.

De vrouwtjes kunnen 2 tot 3 keer per jaar een nestje krijgen. Ze zijn maar kort drachtig: 18 tot 20 dagen. Per keer worden er 4 tot 10 jongen geboren. Deze worden naakt en blind geboren, maar zijn na een paar weken al zelfstandig. Tot die tijd worden ze gezoogd door hun moeder met moedermelk, want hamsters zijn zoogdieren. Na 10 weken zijn de jonge hamsters geslachtsrijp. Het kan dus gebeuren dat jongen van de eerste worp al in hetzelfde seizoen zelf jongen krijgen. Hamsterbaby’s worden trouwens pups genoemd, net als jonge honden.