Ratten bewegen ritmisch mee op Lady Gaga en Queen
Ratten | november 17, 2022De rattenvanger van Hamelen wist het al: ratten bewegen ritmisch mee op een aanstekelijk deuntje! Dat blijkt uit een recente studie van de universiteit van Tokyo. De onderzoekers hebben bewezen dat ratten ritmisch meebewegen op muziek van Lady Gaga, Queen en Mozart. Het gaat om een instinctieve reactie die tot voor kort vrijwel alleen bij mensen en een paar diersoorten mogelijk werd geacht. De onderzoekers publiceerden de uitkomsten van hun onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances.
Slave to the rythm
Onder de titel ‘Slave to the rythm: rats can’t resist a good beat, researchers say’ verscheen ook een interview met hoofdonderzoeker Hirokazu Takahashi in The Guardian. Hij vertelt daarin dat het bij de ratten gaat om een aangeboren instinct om te bewegen als ze een ritmische beat horen. Dit doen ze zonder training en zonder dat ze ooit bewust aan muziek blootgesteld zijn geweest. Het bewijst volgens de onderzoekers dat de reactie op muziek niet volledig cultureel is aangeleerd, maar deels genetisch wordt overgedragen.
Tijdens de experimenten werden tien ratten uitgerust met draadloze metertjes op hun hoofd. Die metertjes konden de kleinste ritmische bewegingen vastleggen. De onderzoekers speelden vervolgens vijf muziekstukken af, met variaties in de snelheid. Het bleek dat de ratten iedere keer reageerden op het verschil in tempo. Hetzelfde experiment werd uitgevoerd bij twintig mensen die aan het onderzoek deelnamen. Wat bleek: zowel ratten als mensen bewegen hun hoofd op dezelfde ritmische manier tijdens de muziek. De ratten kregen zowel popmuziek als klassieke muziek te horen. Ze reageerden op Another One Bites The Dust van Queen, Born This Way van Lady Gaga en Sonata voor twee piano’s in D major van Mozart.
Ronan de headbangende zeeleeuw
Tot nog toe was deze aangeboren eigenschap alleen bewezen bij mensen en een paar diersoorten. Van kaketoes is bekend dat ze een uitstekend ritmegevoel hebben, dat bewijzen talloze filmpjes op YouTube, maar ook van de headbangende zeeleeuw Ronan is bekend dat ze haar tempo aanpast aan de muziek. Haar voorkeur? Earth, Wind and Fire… De ontdekking dat Ronan op de maat kon headbangen zette het idee dat alleen dieren die vocaal kunnen leren, zoals zangvogels en papegaaiachtigen als de kaketoe, volledig op zijn kop.
Ronan was het eerste niet-menselijke zoogdier die op overtuigende wijze de maat kon houden op muziekstukken met wisselende tempo’s. Dit was wel na een training waarbij de trainers haar leerden om te headbangen tijdens een muziekstuk. Toen ze dat eenmaal begreep, waren ook onbekende muziekstukken geen enkel probleem én was ze zelfs meer ritmevast dan de dansende vogels op YouTube. Later werd nog ontdekt dat de Maki Indri, een halfaap die leeft op Madagascar, een ritmegevoel heeft.
De volgende stap in het onderzoek is om te kijken naar de neurologische verbinding die in het hoofd wordt gemaakt bij een ritmische beat. Deze kennis zou uiteindelijk kunnen bijdragen aan het gebruik van muziek als therapie.